Menu Zavřít

Vítejte na dně

15. 7. 2009
Autor: Euro.cz

Zpráva, na kterou lidé toužebně čekají už hezkých pár měsíců, přišla minulý týden. Německý průmysl poskočil z měsíce na měsíc o 3,7 procenta, což je nejvíce za posledních šestnáct let. Objem zakázek se pak zvedl o slušných 4,4 procenta.

Máme tedy zajásat a přestat číst chmurné prognózy Mezinárodního měnového fondu či varování poradkyně amerického prezidenta Tysonové, že bude třeba ještě jeden stimulační balíček? Na jásání to asi není, ale trochu vydechnout asi můžeme.

Na dně si poležíme

Velká část Evropy se dál pohybuje volným pádem a i v Německu poměrně razantně klesají ceny, protože lidé stále nenakupují. Nicméně obě zprávy o německém průmyslu nám dávají zřetelný signál, že dno krize existuje a je docela pravděpodobné, že už jsme na ně narazili. To však v žádném případě neznamená, že světová i česká ekonomika obrátí kurz a začnou zase prudce stoupat tam, kde byly před krizí. Je naopak docela dobře možné, že na tom dně si teď nějaký čas poležíme.

Hlavním důvodem je, že srdce ekonomiky, kterým je finanční systém, stále netluče tak, jak by mělo. Banky zavřely trezory a stále nepůjčují a nevěří si ani mezi sebou. To platí zejména pro evropské finanční domy, které neprošly tak razantní očistou, jako ty v Americe. I u nás, kde o úvěrových aktivitách vůči českým podnikům rozhoduje často podprůměrný bankéř sedící kdesi v Paříži, Bruselu či Vídni, o tom víme své.

V Německu, které je v této souvislosti vzhledem k síle svých bankovních domů pro Evropu klíčové, sice právě minulý týden definitivně schválili vytvoření speciální banky pro špatná aktiva, ale zda bude tato obdoba naší konsolidační agentury úspěšná, se dozvíme až za nějaký čas.

CIF24

Krize skončí, až očistí

A hlavně krize neskončí, tak jak nikdy v minulosti neskončila, dokud nebude naplněn její očistný účel. Firmy, které neprokážou v nových podmínkách dostatečnou konkurenceschopnost, musejí zmizet z trhu a uvolnit místo a zdroje pro nové projekty. Z tohoto pohledu rozsáhlá státní pomoc, sloužící záchraně těchto k vyhynutí odsouzených průmyslových mamutů, zachrání možná dočasně nějaká pracovní místa, ale trvání krize prodlouží a její důsledky prohloubí.

  • Našli jste v článku chybu?