Menu Zavřít

Vítejte v zemi bezpečnosti

11. 6. 2004
Autor: Euro.cz

Americké orgány intenzivně financují nové protiteroristické nástroje

Půl miliardy návštěvníků ze zahraničí každý rok překročí hranice Spojených států, přistane na jejich letištích a v jejich přístavech. Představte si, jak obtížné musí být úsilí eliminovat zločince a teroristy a zároveň mít přehled o všech ostatních, kteří přijíždějí na dovolenou, za obchodem nebo studiem na vysoké škole, a snaží se zmizet z dohledu, jakmile jim vypršela platnost víz. To je výzva, kterou se odhodlala řešit firma Accenture, když 1. června podepsala federální kontrakt, jehož hodnota by mohla nakonec dosáhnout až deseti miliard dolarů. Bermudská společnost poskytující konzultace v oboru moderních technologií, která má americké sídlo ve městě Reston ve Virginii, navrhne systém high-tech pasů a víz spolu s databází shromažďující údaje o tom, kde a kdy návštěvníci překračují hranice.
Vítejte v zemi, kde vládne bezpečnost zajištěná nejmodernější technikou. Systém pasů a víz, jehož realizace by mohla trvat až deset let, je prvním krokem v rozsáhlém tažení s cílem nalézt a odstranit množství zranitelných míst Ameriky vůči teroristickým útokům. Téměř tři roky po 11. září federální vláda konečně otevírá svou šekovou knížku. Bez ohledu na rostoucí federální deficit naplánovala Bushova administrativa pro fiskální rok 2005, který začíná v říjnu, desetiprocentní zvýšení výdajů ministerstva pro vnitřní bezpečnost. Tím se jeho rozpočet posílí na 40,2 miliardy dolarů. Zatímco předchozí navýšení finančních prostředků byla z větší části určena na personální zabezpečení – zejména na letištní zaměstnance, kteří kontrolují cestující a jejich zavazadla – většina nových prostředků půjde na protiteroristické nástroje vyvíjené špičkovými technologickými firmami.
A to je pouze začátek. Odhady konzultační firmy pro otázky vnitřní bezpečnosti Homeland Security Research z kalifornského San Jose hovoří o tom, že souhrnné výdaje vlády a soukromého sektoru na bezpečnost dosáhnou do roku 2010 hodnoty 130 až 180 miliard dolarů ročně oproti 65 miliardám dolarů loni. Wall Street očekává příval zakázek: burzovní index veřejně obchodovaných akcií třinácti firem podnikajících v oblasti vnitřní bezpečnosti, jejichž kursy sleduje makléřská společnost Morgan Keegan & Co. z Memphisu, se od začátku roku zvýšil o dvacet procent, zatímco burzovní index Standard & Poor’s 500 vzrostl jen o jediné procento.

Spousta nápadů.

Jen málokterá z nových opatření budou hotova před nadcházející smrští veřejných událostí od sjezdu Demokratické strany v Bostonu a Republikánské strany v New Yorku až po inaugurační den ve Washingtonu. Proto generální prokurátor John Ashcroft a ředitel FBI Robert S. Mueller III., vyzbrojeni informacemi z odposlechů tajné služby, podle nichž al-Káida chystá další útok proti USA, varovali 26. května veřejnost, že je nezbytné zvýšit ostražitost.
Taková upozornění by mohla uvedené investice dále znásobit. Kongres zvažuje vydání série cenných papírů, aby získal další finance na posílení bezpečnosti letecké a železniční dopravy a ochrany chemických podniků. Vlády jednotlivých států a místní orgány státní správy, které zatím z federálních dotací ve výši 4,4 miliardy dolarů investovaly jen menší část a navíc mají v rozpočtu přiděleno dalších 3,6 miliardy na příští rok, navyšují výdaje na všechno možné od vysílaček pro hasiče až po plánování opatření na ochranu veřejných zdravotnických zařízení proti teroristickým útokům za použití biologických zbraní. A soukromý průmyslový sektor, v jehož rukou spočívá 85 procent infrastruktury USA, věnuje stále více prostředků ze svého bezpečnostního rozpočtu, odhadovaného loni na 20,4 miliardy dolarů, na systémy pro dálkové monitorování výrobních objektů a zařízení.
Budou však mít Američané důvod se díky technologizaci cítit bezpečněji? Většina nových systémů je založena na přizpůsobení těch současných. Bezpečnostní aplikace vyžadují jejich zdokonalení, miniaturizaci, zlevnění a mnohem vyšší spolehlivost. Při experimentech s nákladnými přístroji pro rozeznávání tváří na několika letištích došlo k tolika planým poplachům – kdy byli vyděšení nevinní lidé označeni za uprchlíky před spravedlností – že se využití technologie už nepovažuje za vhodné. Kromě toho Kongres a ministerstvo pro vnitřní bezpečnost ukázaly alarmující tendenci věnovat pozornost dřívějším hrozbám a zároveň ignorovat budoucí rizika, přičemž vydávaly miliardy například na leteckou dopravu, ale až do madridských útoků ani dolar na železnici. Roztříštěný přístup přitom představuje nebezpečí, že rozsáhlé rizikové oblasti zůstanou nepokryty. “Ještě stále se nacházíme v počátcích rozhodování o tom, co vlastně máme zabezpečit,” konstatuje P. J. Crowley, bývalý úředník Rady národní bezpečnosti.
Zdá se však, že potřeba ochrany před dalšími útoky plodí spoustu nápadů. Divize Siemens Building Technologies vyvíjí monitorovací videosystém, schopný soustředit se na vozidla, jež se nevysvětlitelně přestanou pohybovat, chodce objevující se tam, kde nemají co dělat, nebo podezřelé tašky ponechané příliš dlouho na jednom místě. Využívá programy umělé inteligence, které umějí odhalit anomálie lépe než unavení a znudění lidé. Zkouší se v tunelech, na mostech a také v jednom utajeném vládním objektu. Pobočka společnosti LG Electronics USA v Englewood Cliffs ve státě New York jedná s několika potenciálními výrobci bezpečnostních systémů o využití svého zařízení na snímání obrazu duhovky – které umí rozeznat jedinečné obrazce v barevné části lidského oka – k identifikaci cestujících. Podobná pomůcka již funguje v Nizozemsku.
Kontrakt firmy Accenture na systém s názvem U.S.-Visit je největší, jaký dosud ministerstvo pro vnitřní bezpečnost uzavřelo. Pokud bude projekt fungovat podle plánu, bude vláda už předem vědět, kdo do země přijíždí, a také bude mít přehled o tom, zda a kdy odjel. “Naše představa je virtuálně předsunout hranice USA před ty skutečné,” vysvětluje Stephen J. Rohleder, generální ředitel skupiny pro vládní zakázky ve firmě Accenture. Tato technická a konzultační firma, která v soutěži porazila své konkurenty, firmy Lockheed Martin a Computer Sciences, již podepsala smlouvy se subdodavateli SRA International, Titan, Raytheon, AT&T, Dell a Sprint.
Nový důraz na technologie je patrný všude. Například mobilní velitelské středisko, což momentálně není o moc víc než jen upravený obytný automobil. Firma Oshkosh Truck ve wisconsinském městě Oshkosh v očekávání prudkého nárůstu odbytu doplnila středisko kamerami, které dohlédnou na míli daleko, rozsáhlými systémy radiového dispečinku a záznamovými systémy, stejně jako zařízením na udržování přetlaku vzduchu, které zamezuje vniknutí nebezpečných látek dovnitř vozu. Plně vybavené středisko může stát až milion dolarů. Firma Oshkosh Truck předpokládá, že letos prodá více než sto těchto vozidel, tedy dvakrát více než loni. “Domníváme se, že tento byznys se teprve rozjíždí,” říká John W. Randjelovic, generální ředitel divize pohotovostních vozidel ve firmě Oshkosh Truck.
Tradiční dodavatelé pro resort obrany rozšiřují svou pozornost na další programy než jen bojové stíhačky a bombardéry, aby se svezli na konjunkturní vlně. Firma Northrop Grumman v Los Angeles chystá systém detekce biologických zbraní v hodnotě 175 milionů dolarů, určený pro poštovní úřady. V dubnu navíc Northrop získal sedmiletý kontrakt v hodnotě 337 milionů dolarů na návrh a údržbu bezpečné vysokorychlostní datové sítě, která má propojit ministerstvo pro vnitřní bezpečnost s více než šesti sty dalšími federálními, státními i místními úřady. Northrop se domnívá, že tyto obchody jsou pouze začátek: “Vnitřní bezpečnost země je něco jako rozskok v basketbalu – všechno se formuje, ale opravdová činnost teprve přijde,” říká David W. Zolet, viceprezident Northropu pro programy vnitřní bezpečnosti.

Byrokratické zádrhele.

Jednou z největších šancí byly pro technologické společnosti nové průkazy totožnosti. Ministerstvo pro vnitřní bezpečnost čeká na nabídky systému pro registraci cestujících, který by umožnil častým návštěvníkům USA vyhnout se dlouhým frontám tím, že by se podrobili jednorázové, ale důkladné bezpečnostní kontrole. Pak by u sebe nosili inteligentní čipovou kartu se zakódovanými biometrickými údaji, které nelze zfalšovat. Kromě toho ministerstvo požaduje systém pro identifikaci řidičů kamionů převážejících nebezpečné látky a pracovníků obsluhujících vozidla a stroje na letištích. S jedním způsobem, jak zvýšit bezpečnost osobních dokumentů, přišla firma 3M se sídlem v minnesotském St. Paul, vyrábějící tenké vrstvené fólie. Pokud by se je někdo pokusil pozměnit, systém to při vložení karty do čtečky odhalí.
Ne všechny firmy, které se snaží do bezpečnostního byznysu proniknout, však dostávají zelenou. Nedávno založená firma SRU Biosystems z massachusettského Woburnu tvrdí, že pravidla pro zadávání zakázek ministerstva jsou matoucí, zpětná vazba neexistuje a vedoucí jednotlivých projektů nejsou k zastižení. “Je obtížné zjistit, jaké mají priority,” říká Brian Cunningham, zakladatel a technický ředitel SRU.
Je pravda, že ministerstvo pro vnitřní bezpečnost má ještě stále co dělat, aby vůbec zvládlo svých 22 orgánů a 180 tisíc zaměstnanců. Jeho poslední kroky však naznačují, že se mu konečně podařilo zajistit vývoj nové technologie, která může bezpečnost USA postupně zvýšit. Robotizované monitorovací systémy a elektronické pachové detektory nestihnou včas nahradit staromódní prostý rozum a bdělé oko pro nadcházející významné události tohoto léta. Ale už brzy tyto vynálezy budou pomáhat. A pro vítěze, jako je Accenture, snahy o zajištění bezpečnosti země znamenají dobré časy na mnoho budoucích let.

Kam proudí peníze ministerstva pro vnitřní bezpečnost Na cestě jsou další posílení rozpočtu pro fiskální rok, který začíná v říjnu

  • BEZPEČNOST HRANIC A PŘÍSTAVŮ 13,7 MILIARDY USD/+6 procent

Nová kontrolní a monitorovací zařízení se budou snažit odhalovat výbušniny, radioaktivní látky a biologické prostředky na hranicích země. Důležité je také mít přehled o lidech, kteří do země přijíždějí. Firma Accenture získala kontrakt na vývoj evidenčního systému pro zahraniční návštěvníky, jehož hodnota může za deset let dosáhnout až deseti miliard dolarů.

  • BEZPEČNOST LETECKÉ DOPRAVY 5,2 MILIARDY USD/+20 procent

Peníze plynou do vývoje nové generace metod pro odhalování výbušnin, rozeznávání cestujících a omezení rizik souvisejících s nákladem. Zvýšené investice půjdou také na školení ozbrojeného doprovodu letů (takzvaných air marshalů).

  • ZPŘÍSNĚNÍ KONTROLY IMIGRANTŮ 4 MILIARDY USD/+8 procent

Počet agentů imigračního úřadu, kteří budou na pracovištích hledat ilegální cizince, se zdvojnásobí. Zvýší se zatýkání a deportace ilegálních přistěhovalců a agenti si došlápnou na padělatele víz.

  • OBRANA PROTI BIOLOGICKÝM ZBRANÍM 2,6 MILIARDY USD/+176 procent

Značné částky se budou vydávat na výzkum a vývoj vakcín proti antraxu, pravým neštovicím a jiným biologickým zbraním, jakož i na nové systémy pro zjišťování choroboplodných zárodků v ovzduší vysoce ohrožených velkoměst. Finanční prostředky budou proudit do laboratoří a menších technologických společností.

  • OCHRANA INFRASTRUKTURY 865 MILIONŮ USD/+4 procenta

Budou se provádět studie hodnotící zranitelná místa inženýrských sítí, budov a dopravních zařízení, ale také kybernetického prostoru. Velká část těchto peněz poplyne poradcům.

Pramen: Ministerstvo pro vnitřní bezpečnost USA

WT100

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Jaroslav Hejzlar, www.LangPal.com

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).