Menu Zavřít

Vítek rozčílil lyžaře. Kvůli sporu o peníze zastavil vleky v Crans Montaně

5. 4. 2018
Autor: Robert Zlatohlávek, MF

Český miliardář Radovan Vítek se postaral o rozruch ve švýcarském alpském letovisku. Jeho společnost Crans-Montana-Aminona zastavila provoz vleků a lanovek kvůli sporu s městem o 800 tisíc franků. Podle Vítkovy firmy město provoz nedostatečně podporuje.

Podmínky ve známém středisku Crans-Montana-Aminona jsou stále ideální, sněhu je dost. Od úterka se ale lyžaři na svah dostanou jen po svých. Firma vlastněná českým miliardářem vypnula vleky kvůli tomu, že neobdržela roční dotaci ve výši 800 tisíc franků (asi 17,2 milionu korun).

Návštěvníci lyžařského ráje rozhodnutí zastavit vleky nechápou

Vítkova společnost konec sezóny obhajuje v otevřeném dopise radnici města, kde sebe sama popisuje jako „lokomotivu místního hospodářství“, jejíž roční výkon přesahuje dva miliony franků a od města vyžaduje adekvátní uznání.

Crans-Montana obvinění odmítá, obec se podle radnice bude starat o minimalizaci negativních dopadů zavření vleků. Již zprovoznila autobusy zdarma pro turisty, aby se dostali do dalších lyžařských oblastí.

Do řešení sporu se aktuálně zapojil Spolkový úřad pro dopravu (BAV), který funguje jako dozorový orgán. Od provozovatele vleků požaduje vysvětlení a připomíná mu jeho povinnosti. Čas na vysvětlení přesných důvodů k zastavení vleků má Vítkova společnost do dnešního večera. V nejhorším případě jí hrozí odejmutí koncese a pokuta.

 Vizualizace hotelového komplexu Radovana Vítka ve švýcarském Crans-Montana. (Zdroj: Archiv) Vizualizace hotelového komplexu Radovana Vítka ve švýcarském centru Crans-Montana. (Zdroj: Archiv)

ebf - tip - debata

Vítek sám je rezidentem alpského lyžařského ráje a kromě vleků a lanovek vlastní v Crans-Montaně i hotely, parkoviště, restaurace či kliniku. Brzy má vyrůst nový rezort se dvěma hotely a řadou luxusních bytů. Celková investice má dosahovat 180 milionů franků (3,9 miliardy korun).

Dále čtěte:

Vítkův vysočanský komplex: Kolben Park se začne stavět v roce 2020

CPI Hotels miliardáře Vítka expandují do Brna a Českého Krumlova


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).