Menu Zavřít

Vítr výrazně zlevní

8. 9. 2006
Autor: Euro.cz

Earth Policy Institute

WT100

PRAHA (črk/WISE CZ) - Prognóza amerického Earth Policy Institute, která se opírá o novou studii shrnující současný stav větrné energetiky, předpovídá, že průměrná cena větrné energie bude v roce 2020 pouhých 70 haléřů (tři americké centy) za kilowatthodinu. Celosvětový instalovaný výkon větrných elektráren v minulém roce už dosáhl 59 100 megawattů, což je dvanáctinásobně víc než před deseti lety. Studie dokládá, že se větrné elektrárny rozvíjejí nejrychleji ze všech zdrojů energie. Během posledních deseti let každý rok přibylo 29 procent instalovaného výkonu. Za stejné období se výkon uhelných elektráren zvyšoval tempem více než desetkrát nižším, a to na úrovni 2,5 procenta ročně. Jaderná energetika zvyšovala instalovaný výkon rychlostí 1,8 procenta a plynové elektrárny 2,5 procenta ročně.
Schopnosti větru bezkonkurenčně nejvíc využívá Evropa, v níž instalovaný výkon turbín dosahuje 40 500 megawattů, což představuje dvě třetiny všech větrných elektráren na světě. Tyto elektrárny zde vyrábějí tři procenta veškeré elektřiny a jejich kapacita vystačí pro domácnosti více než čtyřiceti milionů lidí. Cena větrné elektřiny se od konce 80. let snížila o více než 90 procent. Na dobrých místech se ji už dnes daří vyrábět za pouhých 90 haléřů za kilowatthodinu. Díky tomu je v některých oblastech již plně konkurenceschopná vůči klasickým elektrárnám. Kolem této částky se rovněž pohybují i průměrné výrobní náklady v běžných českých elektrárnách.
Pokles nákladů na výrobu energie ve větrných elektrárnách vysvětluje studie modernějšími technologiemi, příznivější cenou investičních úvěrů a snižováním výrobních nákladů díky sériové výrobě komponent. Pokud by se však do ceny elektřiny z klasických elektráren započítaly škody způsobené na životním prostředí, vycházela by větrná energie vůči nim ještě výhodněji. K dalším výhodám řadí autoři studie to, že větrné elektrárny netrpí nestabilitou cen fosilních paliv, podporují místní ekonomický rozvoj, vytvářejí pracovní místa v regionech a především představují dlouhodobě bezpečný a spolehlivý zdroj energie.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).