Vinařství v Argentině má datum zrodu shodné s příchodem španělských kolonizátorů, spadá tedy zhruba do poloviny šestnáctého století. Úctyhodná tradice. Také spotřeba vína na hlavu a rok, která činila v začátku sedmdesátých let století minulého oslňujících 90 litrů, by napovídala na dobrou kvalitu tamních vín. Opak byl však pravdou. Dlouhá historie a z ní plynoucí znalosti o pěstování révy byly zúročeny v co největším kvantu připravovaných vín pouze prostřední jakosti. Nebylo se proto co divit, když spotřeba těchto „stoláků“ rapidně klesala, a to až do počátku poslední dekády dvacátého století. Teprve tehdy, vlastně nedávno, začala cesta argentinských vinařů za významnější pozicí na mapě kvality světového vinařství. Lze říci, že úspěšně, jejich vína požívají stále větší přízně a světového věhlasu.
Oblast
I když země disponuje deseti vinařskými oblastmi a téměř 250 000 hektary vinic, o úspěšný vstup do povědomí konzumentů na celém světě se postarala především oblast Mendoza. Více než 60 procent viničních ploch a téměř osm stovek vinařských subjektů této oblasti tvoří zlatý fond argentinského vinařství. Coby korouhev odrůd byl instalován malbec. Sorta, která dává udivující výsledky. Moderní způsoby pěstování, velkoryse vybudovaný systém závlah, značné finanční injekce do současných technologií, to vše se odrazilo na kvalitě i ostatních dnes vyhledávaných odrůd. Úspěchy sklízejí sauvignony, merloty, chardonky i cabernety sauvignon.
Vinařství znovuoživilo význam Mendozy, metropole vinařství v zemi. Blízkost And, po jejichž úbočích se vinice šplhají do málokde viděných výšek - aby se alespoň trochu eliminoval dopad vysokých teplot -, a z nichž při jarním tání stékají vody do zásobníků pro umělou závlahu, vytvořila z regionu jeden z nejrespektovanějších v celém vinařském světě.
Producenti
Jedním z úspěšných vinařů z Mendozy je Nicolás Zapata. Původně ekonom si ze stáže v Kalifornii přivezl řadu postřehů a bezbřehé nadšení pro moderní vinohradnictví. Odpozorované postupy pěstování začal v Argentině uplatňovat ve vlastních vinicích a sklepích. Nízké výnosy a bohatá, kontrolovaná závlaha byly základem pro kvalitní hrozny. Vnímavě zpracované se staly tou nejlepší možnou surovinou pro vyškolení kvalitních vín. Všechny Zapatovy snahy byly po relativně krátkém čase zúročeny a dnes patří etikety Catena Zapata k těm nejvyhledávanějším. V řadách Alamos, Catena Zapata, D. V. Catena, Catena Alta, a já nevím v kolika ještě dalších, narazíte alespoň na jedno víno, jež si vás beze zbytku získá. Však také v hodnocení renomovaných časopisů a při vinařských přehlídkách se nedostávají pod hranici 86 bodů. Společnost Best Wines, která do Česka etikety Zapata dováží, měla při své volbě šťastnou ruku.
Doporučené víno
Alamos Cabernet Sauvignon 2005, the Wines of Catena, Mendoza. Víno se pyšní temnou granátovou barvou s občasnými fialkovými pablesky. Nos atakuje výrazný odrůdový buket cassisových valérů, ke kterým se z pozadí druží nenápadný part taninů. Nesměle se objevuje i stopa eukalyptového odéru a tmavého peckového ovoce. V důrazné, sebevědomé chuti se k ovocitým akcentům přidává důrazný vstup kyselinek, doprovázený patrným kořenitým podtónem. Do odeznění si řeknou své i taniny a lehýnký dotek dřeva, takže stále ještě mladistvá divokost vína je jimi zušlechtěna. Odeznění se odbývá v rozverně bujarém, trochu rebelském akordu, v němž je však již patrná cesta k další harmonii a vyšší noblese.
Volba pokrmu
Tento cabernet si jistě bude mít co říci s grilovaným hovězím či řádným biftekem. Zajímavý bude také jeho dialog s tmavou zvěřinou v hutnější úpravě.