Menu Zavřít

Vláda schválila větší smluvní volnost u nájmu nebytových prostor

19. 1. 2005
Autor: Euro.cz

Podmínky nájmu nebytových prostorbudou v budoucnu zřejmě více záležet na dohodě nájemce apronajímatele. Vláda dnes schválila novelu zákona o nájmu apodnájmu nebytových prostor, který možnost dohody obou stranrozšiřuje. ČTK to řekl Luboš Šikula z tiskového odboru Úřaduvlády. Lidé by si tak ve smlouvě například mohli zúžit neborozšířit důvody výpovědí.

Na dohodě by měl záviset také rozsah oprav, které bude vobjektu zajišťovat nájemce. Podle současné úpravy musí nájemcehradit náklady spojené s obvyklou údržbou. To však podleministerstva pro místní rozvoj vyvolává potíže při určení, vjakém rozsahu se má nájemce na údržbě podílet.

EBF24

Nově by nájemce měl informovat o změně předmětu podnikánípronajímatele, který musí se změnou předem souhlasit. Strany sevšak mohou dohodnout i jinak. U bytů, které mají souhlas proužívání k nebytovým účelům, by měl tento souhlas zaniknout přiskončení nájmu.

Důvodem navrhovaných změn je podle MMR to, že současný zákonjiž neodpovídá potřebám trhu nebytových prostor. Téměř ve všechlokalitách se nabídka a poptávka vyrovnala, a proto již nenínutná zvýšená míra ochrany nájmu těchto prostor. Dalším důvodemje mimo jiné i přesnější vymezení souvisejících pojmů. O návrhu novely bude rozhodovat poslanecká sněmovna, senát amusí se k němu vyjádřit také prezident republiky.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).