Menu Zavřít

Vladan Gallistl: Šéfka Fed nakopla rozvíjející se trhy. Aspoň na chvíli

3. 4. 2016
Autor: ČTK

Nezvykle opatrná guvernérka americké centrální banky Fed Janet Yellenová pomohla rozvíjejícím se trhům (emerging markets) k prudkému růstu. Za celý březen tyto burzy posílily o třináct procent, což je největší růst od roku 2009.

Americkou centrální banku oproti minulosti začíná stále více ovlivňovat situace v globálním hospodářství a to slabý růst světové ekonomiky, nejistota ohledně Číny a nízké ceny ropy. Zvyšovat úrokové sazby proto chce Fed podle Yellenové velmi opatrně. V minulosti se američtí centrální bankéři na problémy ve světě nikdy moc neohlíželi. Situace tak nemusí být zrovna růžová, což by mohlo ohrozit i americkou ekonomiku. Kromě holubičího Fedu ale pomohlo burzám v rozvíjejících se zemích nahoru rovněž uklidnění čínských trhů a růst cen ropy. Všechny tyto faktory se v březnu skvěle sešly. Další opakování tak příznivých podmínek se proto nemusí v následujících týdnech opakovat.

Emerging markets proto mohou zažít opět cestu dolů, s níž bohaté zkušenosti z minulých let. Rozvíjející se ekonomiky totiž nenaplnily očekávání investorů, kteří v nich v polovině minulé dekády viděli obrovský potenciál kvůli rostoucím komoditám, uvolnění pravidel pro zahraniční investice a liberalizaci obchodu.

Dlouhodobý vývoj ceny ropy Brent Zdroj: euroinvestor.com

Propad komodit v posledních letech ale způsobil rozvíjejícím se trhům velké potíže. Snížený příliv peněz z prodeje surovin totiž způsobil propad zisků firem, růst schodků veřejných rozpočtů a zároveň odhalil, že političtí vůdci více o reformách ekonomik mluvili, než dělali. Hospodářství Ruska, Brazílie, Jihoafrické republiky, ale rovněž Číny tak zažívají otřesy, které budou ještě pokračovat.

Export rozvíjejících se ekonomik totiž padá a zpomaluje rovněž průmysl. Konkrétně export jihokorejských firem se za prvních dvacet dnů v beznu propadl o 19 procent. Potíže ekonomik se pak dotýkají jednotlivých společností. Výnos z kapitálu u firem z rozvíjejících se zemí se propadl na 10,5 procenta, což je podle agentury Bloomberg nejmenší hodnota od roku 2010.

Nižší zisky ale znamenají rovněž menší dividendy a pomalejší růst cen akcií, což rozhodně nepodporuje chuť investorů jít na emerging markets. Dlouhodobý růst a přilákání investorů ale zaručí pouze změny v jednotlivých ekonomikách, zejména snížení závislosti na vývozu surovin. To však bude složitější, než vydělávat peníze kvůli komoditní bublině a chvilkové módě mezi investory.


Čtěte také:

WT100

Projev šéfky Fedu poslal akcie na Wall Street na letošní maxima

Yellenová: Situace ekonomiky USA odpovídá zvýšení úrokových sazeb

  • Našli jste v článku chybu?