Menu Zavřít

Vladimír Fichtner: O investičních poklesech

28. 2. 2014
Autor: Tomáš Novák, Euro E15

Začátkem února došlo k poklesu na akciových trzích. Vyspělé trhy poklesly o zhruba pět procent, rozvíjející se trhy dopadly ještě hůře. Vyspělé trhy se vrátily na svoje předchozí maxima a je čas pokles vyhodnotit.

Jednou z kritických charakteristik skutečného investora je dobré zvládání emocí. A právě poklesy mohou emoce vyvolávat. Investiční rozhodování na základě emocí může přinášet značné ztráty. Proto je dobré se na poklesy připravit a pochopit, jak často a jak velké pády můžeme čekat.

Nápovědou může být výzkum společnosti Capital Research and Management Company. Ta zjistila, že index Dow Jones Industrial Average prošel od roku 1900 do roku 2012 následujícími korekcemi: pětiprocentní a větší pokles třikrát ročně, desetiprocentní a větší pokles jednou ročně, 15procentní a větší pokles jednou za tři roky, 20procentní a větší pokles zhruba každých 3,5 roku. Na přelomu ledna a února poklesly americké akcie asi o pět procent. Z našeho pohledu to byl pokles, který přichází třikrát ročně, tudíž nic mimořádného. Takového poklesu cen akcií lze využít k taktickému posílení některých akciových pozic.

Ale pozor. Nenakupujte pozice proto, abyste na nich realizovali zisky v průběhu dní. Nebo týdnů či měsíců. Kupujte proto, abyste díky nim dlouhodobě budovali majetek na rentu. Nebo abyste akciovými strategiemi oživili portfolia, pokud již rentiéry jste. Pak budete skutečnými investory a ne spekulanty.


Čtěte také:

ebf - tip - debata

Z rozvíjejících se trhů odtéká rekordní množství peněz

Leden nenabídl českým akciím žádné nákupní doporučení

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).