Menu Zavřít

Vladimír Pikora: Eurozóna dávno není atraktivní nevěstou

7. 9. 2012
Autor: profimedia.cz

Není to tak dávno, co se středoevropští premiéři před volbami předháněli, kdo dříve přivede svou zemi pod křídla bohaté eurozóny, kdo přijme euro už v roce 2004 a kdo „až“ v roce 2007. Nenaplnilo se z toho nic. Zato se změnilo vše.

Původně nejambicióznější Maďaři otočili o 180 stupňů. Dnes tvrdí, že euro přijmou nejdříve za 20 let. Bulhaři šli ještě dál. Plán na zavedení eura rovnou zrušili. Další země tak radikální nejsou. Volí vyčkávací taktiku. Litva splní všechna kritéria pro přijetí eura, ale žádný termín přechodu ke společné měně si nestanovila.

Jediní, kdo na vstup do eurozóny oficiálně slyší, jsou Lotyši. Ti stále opakují mantru, kterou jsme i u nás léta slýchali – že společná měna přinese investice a růst. Paradoxní je, že vstup Lotyšska do eurozóny podporuje jen 15 procent obyvatel. Jako by politiky zajímaly jen zájmy lobbistů a strach ze sílícího Ruska.

Jenže celá diskuze o zavádění eura je vlastně pomýlená. Už není o čem diskutovat. Při vstupu do EU se všechny země zavázaly euro jednou přijmout. Nyní jen poněkud neeticky spoléhají na to, že v souvislosti se vstupem do EMU neexistuje vymáhací mechanismus a že v EU se vůbec dodržují jen ta pravidla, která zrovna politikům vyhovují. A ta pro vstup do eurozóny už nevyhovují, protože jsou špatná. Eurozóna si prostě nemůže dovolit přijmout další chudé a mnohdy i zadlužené země.

A platí to i opačně. Nezadlužené Bulharsko si zase nemůže dovolit svatbu s eurozónou, do níž ho žene stávající legislativa. Eurozóna dávno není atraktivní nevěstou. Ze sexy ostrůvků na jihu jejího dekoltu se časem staly spíše nehezké vředy, na jejichž vyříznutí nemají politici odvahu. Původně si eurozóna mohla diktovat, koho si vezme; nyní spíš jako by čekala, kdo si bude ochoten vzít ji. A čím dál víc to vypadá, že zůstane na ocet.

Eurozóna je hořící dům, do nějž by se stěhoval jen blázen. Většina lidí to už pochopila a 76 procent českých voličů do eurozóny nechce. Euro má dnes snad ještě méně zastánců než odstřel divokých slonů v přírodě.


Čtěte také:

Východní země odkládají euro k ledu

S eurem tak 20 let nepočítáme, zní z Maďarska

V Německu sílí kritika: Za krizi eura může i exkancléř Kohl


Premiér Petr Nečas sice letos v květnu prohlásil, že Česko přijme euro nejdříve za osm až deset let, jenže tím se jen vyhýbá tomu, aby oficiálně připustil, že za pár let tu dost možná stávající euro ani nebude. Například o tom, jestli se k eurozóně přidá Lotyšsko, nerozhodnou Lotyši, nýbrž Španělé a Italové.

KL24

Pokud Španělé a Italové zbankrotují, odstartují domino dalších bankrotů, což eurozónu zlikviduje. Pak už nebude kam vstupovat. Ale než na to spoléhat bylo by férovější pokusit se změnit smlouvy, které nás tlačí do budoucího svazku, o nějž ani jedna strana nestojí.

Autor je hlavním ekonomem společnosti Next Finance

  • Našli jste v článku chybu?