Menu Zavřít

VLIVNÝ INZERENT

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Největší akcionář CME brání své investice v České republice

Dvakrát měřte, než jednou vstoupíte do České republiky. Tak zní poselství jednoho z investorů možným zájemcům o podnikání v Česku. Uveřejnil ho formou novinových inzerátů Američan Ronald S. Lauder (55), majoritní akcionář společnosti CME, jenž zahájil arbitrážní řízení u Komise pro mezinárodní obchod OSN proti české vládě ve věci diskrimina ce zahraničních investorů.

Lauder sice bývá zesměšňován za své neúspěšné finanční i politické aktivity, jeho prostředky, moc a kontakty mu ale umožňují najmout ty nejlepší právní zástupce.

Časopis Forbes ho v loňském žebříčku nejbohatších mužů planety zařadil na 36. příčku. Za jmění, které dosahuje 3,5 miliardy dolarů, vděčí své matce Esther (91). Josephine Esther Mentzerová, později Lauderová, založila se svým mužem Josephem v roce 1944 v New Yorku firmu Estée Lauder. Ta je dnes největším soukromým kosmetickým impériem světa. Zpočátku vyráběla krémy, rtěnky, oční stíny a pudry. Zatímco Joseph dohlížel na produkci, Esther nabízela zboží salonům krásy a obchodním domům. Zákazníky získávala bezplatnými vzorky a dárky. Necelých patnáct let od založení překročil zisk firmy milion dolarů. V roce 1972 se stal prezidentem společnosti starší syn Leonard a Esther zůstala dalších jedenáct let na postu výkon né ředitelky. Poté i toto křeslo obsadil Leonard. Od roku 1988 firma obsadila třetinu trhu USA s luxusní kosmetikou.

Druhý syn Ronald získal na konci padesátých let bakalářský diplom z mezinárodního obchodu na Wharton School of the University of Pennsylvania. Tentýž obor dále studoval na pařížské a bruselské univerzitě. Během studia začal sbírat umělecké předměty. Ještě počátkem devadesátých let, kdy podle deníku Wall Street Journal vydělával mimo jiné jako podílník Estée Lauder ročně zhruba jedenáct milionů dolarů, byl s to utrácet vyšší částky právě za umění. Sbírka, kterou si pořídil ještě jako student, má však dnes asi třikrát větší cenu, než kolik do ní vložil.

Oženil se ve 23 letech, s manželkou Jo Carole má dvě dcery. Ve firmě svých rodičů se Ronald angažoval do roku 1983, kdy se vydal na politickou dráhu. Do roku 1986 působil na ministerstvu obrany jako zástupce náměstka pro Evropu a NATO. Odsud j ej prezident Reagan vyslal na dva roky do Vídně jako amerického velvyslance. Působení v zemi předků v něm probudilo zájem o evropskou židovskou komunitu. Po návratu do Ameriky proto založil nadaci nesoucí jeho jméno s cílem podporovat židovské komunity ve střední a východní Evropě. Podílí se například i na obnově židovského dědictví po celém světě jako ředitel Jewish Heritage. Tento program je součástí Světového památkového fondu. Od letošního února navíc Ronald Lauder před sedá Konferenci amerických židovských organizací.

Některé informace z tisku uvádějí, že se finančně účastnil volební kampaně bývalého izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v roce 1996. To už měl ale za sebou neúspěšnou kandidaturu na starostu města New York za republikány, které sponzoroval. V této volební kampani investoval v roce 1989 téměř deset milionů dolarů jen do televizních šotů, celkem pak kolem čtrnácti milionů dolarů. Říjnové primárky však prohrál. Podle investovaných milionů v přepočtu na získané hlasy se ukázalo, že Lauder vydal za každý hlas 350 dolarů, což je dosud považováno za americký rekord.

Téhož roku se vrátil do vedení společnosti Estée Lauder, kde je dnes výkonným ředitelem firem Lauder Investments, Estée Lauder International a firmy Clinique Laboratoires - divizí impéria Estée Lauder. Šéfem rodinného podniku s obratem 3,96 mi liardy dolarů je jeho starší bratr Leonard, který ročně pobírá pět a půl milionu dolarů.

EBF24

Po návratu do firmy stihl Ronald Lauder rozjet i dva podniky v Evropě. Spolu s bývalým americkým velvyslancem v Maďarsku Markem Palmerem se podle časopisu Forbes dostal přes kosmetiku k televizi. Uvědomil si prý, jak důležitá je pro jeho luxusní kosmetiku na mladém východoevropském trhu televizní reklama. Cena a účinnost reklamy roste spolu se sledovaností televizní stanice. Stačí takovou televizi vybudovat a stát se jejím akcionářem, reklamy se j en pohrnou. Obecně platná poučka přivedla Laudera s Palmerem k tomu, že v roce 1994 založili společnost Central European Media Enterprises (CME) s aktivitami v sedmi zemích střední a východní Evropy. Ve firmě CME, která je v lastníkem České nezávislé televizní společnosti (ČNTS) a má sídlo na Bermudách, ovládl Lauder dvacetiprocentní podíl. Televizní stanice, jež pod CME spadají, sleduje na 95 milionů lidí.

V tomtéž roce založil Lauder telekomunikační společnost RSL Communications, jež působí v Evropě, Americe, Asii i Austrálii. I její sídlo umístil Lauder na Bermudy. Firma poskytuje zejména telefonní služby na dlouhou v zdálenost a internetové telefonní služby, zisky však vykazovala jen první tři roky. Svoji pověst si tedy vylepšil pouze vstupem na mediální trh. Vložených 25 milionů dolarů do CME v roce 1993 se mu za pár let v hodnotě akcií několikanásobně rozmnožilo. Tato idylka pominula letos v srpnu, kdy tržní cena akcie spadla pod dva dolary, zatímco před pěti lety zahajovala svou první seanci v indexu Nasdaq na 16,75 dolaru. V době, kdy akcie dosahovaly dvojnásobku, Lauderův společník Palmer svůj podíl prodal. Možná cítil, jaké potíže mohou nastat. A možná že Lauderův obchodní instinkt opět selhal.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).