Menu Zavřít

Vnitro žaluje Prahu, mění prý protiprávně stanovy firem

28. 9. 2016
Autor: Martin Pinkas, Euro

Ministerstvo vnitra zažalovalo pražský magistrát kvůli změně stanov městských firem bez souhlasu zastupitelstva. Rada města změnila stanovy osmi akciových společností, včetně Technické správy komunikací, Pražské plynárenské, Dopravního podniku či Operátora ICT spravujícího kartu MHD lítačka. Podle vnitra je to protizákonné. Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) uvedla, že jde o běžnou praxi.

„Máme stanovisko právníků, kteří také tvrdí, že je vše v souladu se zákonem. Pokud by ministerstvo vnitra mělo pravdu, znamenalo by to zásadní precedens, na jehož základě by se neplatnými stala většina stanov, které někdy v minulosti doznaly změny, a to i u dalších krajů a měst. Je to obvyklá praxe, která se v posledních 25 letech aplikuje nejen v Praze, ale v podstatě v celé České republice,“ sdělila serveru Euro.cz Krnáčová.

ebf - tip - debata

Stanovy firmy určují například její zásady hospodaření, práva a povinnosti. Vnitro podle serveru Aktuálně.cz již dříve písemně oznámilo pražskému magistrátu, že změnu stanov může podle zákona provádět pouze zastupitelstvo, a magistrát má proto změny zrušit. Město ale na výzvu nereagovalo, takže ministerstvo nyní chce, aby Praze nařídil vrácení stanov do původního stavu soud.

Podnět k prověření změn stanov pražských firem podalo na vnitro občanské sdružení Oživení. „Změnou stanov lze naprosto změnit cíl a fungování společností, o kterých původně rozhodovali všichni zastupitelé. A kvůli tomu skrývají městské společnosti velký korupční potenciál, neboť selhává jejich kontrola,“ řekl právník sdružení Marek Zelenka.

Dále čtěte:

Chcete zastupitelstvo? Zaplaťte čtvrt milionu, vzkazuje pirátům Krnáčová

Opozice torpéduje pražskou vládu, žádá mimořádné zastupitelstvo


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).