Menu Zavřít

Voják z Vihorlatu

26. 1. 2007
Autor: Euro.cz

Správa státních hmotných rezerv

Novým předsedou Správy státních hmotných rezerv (SSHR) se stane Ladislav Zabo, jenž dosud pracoval jako ředitel odboru financování kapitol státního rozpočtu na ministerstvu financí. SSHR uchovává zásoby strategických surovin - jako jsou ropa či potraviny - pro případné krize. Ročně proto uzavírá kontrakty v řádu desítek miliard korun.
Hned druhý den po jeho jmenování začaly kolovat informace či fámy, že obsazení postu šéfa SSHR je součástí širší neveřejné dohody o tolerování Topolánkovy vlády. Zabo prý má úzké vztahy s poslancem Milošem Melčákem, jedním z dvojice dezertujících sociálních demokratů, a také s Miroslavem Šloufem, někdejším šéfporadcem Miloše Zemana. „Ani s jedním z nich se neznám. Poslance Melčáka jsem viděl jen v televizi, pana Šloufa znám jen podle jména,“ řekl k tomu Zabo.
Ladislav Zabo (56) vystudoval VŠE v Bratislavě. Začínal jako ekonom ve státním podniku Vihorlat ve Snině, v roce 1978 přešel z Vihorlatu na celorepublikové ministerstvo financí. Pět let nato se stal vojákem z povolání s výkonem funkce právě na ministerském úřadě. Na starosti měl financování obrany a bezpečnosti. V roce 1993 byl zmocněncem pro dělení majetku federálního ministerstva vnitra. Roku 2002 byl propuštěn do činných záloh, ale ředitelem odboru financování obrany a bezpečnosti na ministerstvu financí zůstal až do předloňska.

  • Našli jste v článku chybu?