Menu Zavřít

Volební kampaň odstartovala. Strany mohou investovat maximálně 90 milionů

2. 5. 2017
Autor: Anna Vacková - Archiv MF

Termín letošních sněmovních voleb, které prezident Miloš Zeman stanovil na 20. a 21. října, byl dnes vyhlášen ve Sbírce zákonů. Oficiálně tak začala volební kampaň s přísnějšími pravidly pro kandidující strany a hnutí i jejich podporovatele. Kampaň pro sněmovní volby skončí až vyhlášením jejich celkových výsledků.

Každá ze stran bude moci do kampaně investovat maximálně 90 milionů korun. Do limitu se započítají i částky, které by za strany s jejich vědomím zaplatil někdo jiný. Všechny výdaje na kampaň musejí přecházet přes transparentní volební účet, který si musí každá kandidující strana zřídit nejpozději v nadcházejících pěti dnech.

Adresu svých internetových stránek, kde budou zveřejňovány informace o financování volební kampaně, zřízení volebního účtu a adresu internetových stránek, na kterých bude účet přístupný, musejí strany oznámit Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. Za porušení pravidel může udělit až půlmilionovou pokutu, za překročení limitu sankci až do výše půldruhéhonásobku rozdílové částky.


Přečtěte si komentář Petra Holce o počínání premiéra Sobotky

 Petr Holec

CIF24


Do volební kampaně budou moci zasáhnout také nekandidující občané a instituce. Musejí se ale registrovat u úřadu pro dohled nad stranami a do svých aktivit v rámci kampaně nesmějí vložit více než 1,8 milionu korun. Jednou z nich je organizace Frank Bold, která stojí za sdružením Rekonstrukce státu. V rámci kampaně podle nových pravidel se rozhodla poděkovat na billboardech desítce senátorů, kteří pomohli v horní komoře zablokovat plošné výjimky na zveřejňování registru smluv.

Dále čtěte:

Průzkum: Volby by vyhrálo s přehledem ANO před ČSSD. ODS by skončila před komunisty

TOP 09 mění logo. Využila Schwarzenbergova motýlka

ODS vybrala krajské lídry. Chybí mezi nimi Němcová či Bendl

Vize TOP 09 pro rok 2030: životní úroveň jako v Německu

Realisté představili program. Národní zájem chtějí prosadit do Ústavy


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).