Menu Zavřít

Vředy na zeměkouli

3. 1. 2008
Autor: Euro.cz

Reakce na článek Čestmíra Klose

V týdeníku EURO jsem si se zájmem přečetl Váš pěkně zpracovaný článek a v něm bohužel i tuto větu: „Velice silně se svým zápachem a bohužel především škodlivými účinky prosazuje oxid uhličitý“, kterou coby chemik považuji za naprostý nesmysl a podivuji se, že ji otiskl seriózní týdeník, kterým EURO bezesporu je. Oxid uhličitý je: plyn bez zápachu, prakticky netoxický, produkován živými organismy, rostlinami přeměňován procesem fotosyntézy na cukry a kyslík. Oxid uhličitý má široké uplatnění v potravinářství, například při výrobě piva nebo perlivých nápojů.

WT100

Ing. Martin Šilhan, PhD., MBA Svaz chemického průmyslu ČR

Velmi se omlouvám Vám i ostatním čtenářům za větu, která nedává smysl. Ale trochu mne mrzí, že jste nepřipustil možnost, že může jít o významový překlep. Na oxid siřičitý, o němž měla být správně řeč, ten výrok sedí. Měli s ním špatnou zkušenost i naši občané v severních Čechách a lesy Krušných či Jizerských hor se z otravy „kyselými dešti“ dosud nevzpamatovaly. Oxid siřičitý způsobuje velké lokální problémy a psaní o něm bylo v devadesátých letech i v Česku denním chlebem ekologického novináře.
Oxid uhličitý se zase stal globálním problémem. A bohužel i novou pisatelskou rutinou. Prosadila se bezděčně při stylistické úpravě textu, předtím zhlédnutého přítelem chemikem. Byla to vada mého lidského materiálu, nikoli záměr. U totálně znečištěných míst, kde se lidé nedožijí důchodu, jsem ani nepovažoval za etické zdůrazňovat velký příspěvek místního průmyslu na globální skleníkový účet. Ale ve Vašem výčtu vlastností oxidu uhličitého význam jeho nadměrné produkce, potvrzený mezivládním vědeckým panelem, chybí.
Čestmír Klos

  • Našli jste v článku chybu?