Menu Zavřít

Vrt způsobil výbuch sopky

26. 1. 2007
Autor: Euro.cz

Těžba plynu na Jávě

Ohromnou sopečnou explozi na východě indonéského ostrova Jáva, jež ze zemského povrchu vymazala čtyři vesnice, dvacet pět továren a zabila třináct lidí, zřejmě způsobily průzkumné práce na těžbu plynu. K tomuto závěru dospěli vědci z Durhamské univerzity, píše list The Guardian.
Vědecká studie říká, že příčinou, která roztrhla skálu, z níž se začala valit zhoubná směs bláta, plynu a vařící vody, byl průzkumný vrt těžařské společnosti PT Lapindo Brantas. Erupce trvala plných 240 dnů a pokryla okolních deset čtverečních kilometrů desetimetrovou vrstvou bahna. Jedenáct tisíc lidí, které musely prchnout ze zasažených vesnic, se již zřejmě nikdy nebude moci navrátit domů.
Podle geologů je navíc možné, že se trhlina ve skále rozšíří a sopka bude přívaly chrlit ještě několik let. Potom by hrozil významný propad země a z vulkánu by se stal hluboký kráter.
Těžařská společnost PT Lapindo Brantas je kontrolována rodinou indonéského ministra sociálních věcí Aburizala Barkieho, který dosud tvrdil, že příčinou erupce bylo předcházející zemětřesení.

  • Našli jste v článku chybu?