Menu Zavřít

Všechno je jinak

21. 10. 2005
Autor: Euro.cz

Kartel ČS, KB a ČSOB nebyl prokázán

Kartel v českém bankovním sektoru neexistuje. Toto rozhodnutí oznámí za dva či tři týdny antimonopolní úřad a ukončí vyšetřování tří největších českých bank, které podezíral ze zneužití dominantního postavení a vytvoření kartelu. Týdeníku EURO to řekl předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martin Pecina s tím, že porušení antimonopolního práva úřad neshledal. Jedna část tažení státu proti bankám tedy skončila ve prospěch finančních ústavů. Druhá, kterou vede ministerstvo financí, však již jejich podnikání ovlivnit může. Existuje totiž možnost, že rozhodnutí ÚOHS paradoxně pomůže ministerstvu v jeho snaze zprůhlednit český trh. Velké banky v náznacích, ale i otevřeně, dávaly ministerstvu najevo, že probíhající vyšetřování jim brání v aktivní účasti v diskusi. ČSOB, Česká spořitelna ani Komerční banka tedy mohou naplno začít jednat s ministerstvem financí, které - jak týdeníku EURO řekl náměstek ministra Tomáš Prouza - je odhodláno svou aktivitu dotáhnout do konce.

bitcoin_skoleni

My to říkali.

Vyšetřování bank zahájil antimonopolní úřad letos na jaře. Ráno 12. května zazvonili úředníci tehdejšího předsedy Josefa Bednáře u dveří bank a dožadovali se vstupu. Mimo jiné prohledali korespondenci a počítače členů představenstev, eminentně se zajímali také o dokumenty související s bankovní asociací. ÚOHS totiž podezíral firmy, že právě na půdě různých asociací se dějí ty největší protisoutěžní rejdy. Stačí si vzpomenout na stavební spořitelny, kterým úřad kvůli jejich činnosti v Asociaci stavebních spořitelen hodlal udělit mnohasetmilionové pokuty. Bankéře tehdy překvapila razance, s jakou úředníci ÚOHS vyšetřování začali. „Jejich chování v bankách připomínalo scény z akčního filmu,“ řekl týdeníku EURO jeden z bankéřů. Vyšetřování se točilo mimo jiné okolo společných obědů ředitelů všech tří bank. Ani v tomto případě se dle dostupných informací antimonopolnímu úřadu nepodařilo prokázat, že by při pojídání lahůdek bankéři plánovali, jak své klienty společně poškodit. Reakce bank na rozhodnutí úřadu jsou zatím zdrženlivé. „Dokud neobdržíme oficiální stanovisko, tak se k tomu vyjadřovat nebudeme. Od začátku jsme však říkali, že vyšetřování úřadu je nepodložené, a očekávali jsme, že se to potvrdí,“ uvedla mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková. V podobném duchu reagoval i Milan Tománek z ČSOB. Komerční banka se do doby, než oznámení obdrží, vyjádřit odmítla. Konec vyšetřování jistě přivítá i její vedení. Jelikož jsou její akcie listovány na burze, bylo vyšetřování úřadem pro banku dvojnásob nepříjemné. Investoři, především ti zahraniční, si podobných akcií antimonopolních úřadů pečlivě všímají.

Mohou jednat.

Zhruba ve stejnou dobu, kdy ÚOHS začal vyšetřovat, ministerstvo volalo k diskusi o transparentnosti v bankovním sektoru. Rovněž Česká obchodní inspekce podnikala v bankovní oblasti svá vyšetřování. Vypadalo to tedy na koordinovaný postup státu vůči bankám, což však jednotlivé instituce popírají. „Jelikož naše aktivity začaly přibližně ve stejnou dobu, mohlo to tak vypadat. Rozhodně jsme se však s antimonopolním úřadem nescházeli, abychom postup koordinovali. Vyplynulo to ze situace, která v bankovnictví byla,“ řekl Prouza. Také on se domnívá, že banky antimonopolní právo neporušily. „Nemyslím si, že by existovala nějaká podepsaná dohoda o kartelu. České bankovnictví je však takový poklidný rybník, kde výrazná konkurence neexistuje,“ uvedl Prouza s tím, že poté, co banky přijmou opatření na zvýšení transparentnosti trhu, konkurence se zvýší. Je tedy možné, že aktivita ministerstva bude mít na zvýšení konkurence na českém trhu nakonec větší vliv než úředníci ÚOHS. I tak je však dobré připomínat si tezi, kterou vyřkl ekonom Adam Smith: „Setkání lidí z té samé branže končí dohodou namířenou proti veřejnosti, anebo jiným komplotem směřujícím ke zvýšení cen“.

  • Našli jste v článku chybu?