Menu Zavřít

Všechno jinak

11. 5. 2006
Autor: Euro.cz

Slibované reformy se mají odehrát na měkkých poduškách

Pokud by se ODS podařilo uvést do života svůj volební program a on fungoval tak, jak si od něj slibuje, přineslo by to výraznou změnu poměrů v České republice. Stali bychom se jednou z nejliberálnějších zemí v Evropě a nikoho by to ani moc nemělo bolet.

Nedopočítané daně.

Základem programu je rovná daň, která není až tak rovná, jak na první pohled vypadá. Nejde jenom o to, že čelní představitelé připouštějí více či méně výjimky z patnáctiprocentní sazby DPH. Jde především o to, že systém příjmové daně, obsahující odpočitatelné položky a státem zaručený příjem, je ve své podstatě progresivní až do výše příjmu kolem třiceti tisíc korun. Celková odvodová povinnost se progresivně zvyšuje od záporných hodnot u nejnižších příjmů po devatenáct procent, což je nejvyšší odvodové zatížení pro příjmy nad třicet tisíc měsíčně v dnešní hrubé mzdě.
Skutečnost, že jde o dnešní hrubou mzdu je přitom podstatné, protože ODS zamýšlí převést zaměstnavatelem placené pojistné na zdravotní a sociální pojištění do hrubé mzdy. Sazby tohoto pojištění mají zároveň klesnout. Důchodové pojištění z 28 na dvacet procent a zdravotní pojištění, dnes na úrovni 13,5 procenta, by mohlo klesnout o jeden procentní bod. To vše ale podle starého systému hrubé mzdy. Z navýšené, takzvané superhrubé, mzdy pak sociální odvod bude dělat patnáct procent a zdravotní deset procent. Patnáctiprocentní daň se bude počítat z celé mzdy, a nikoli až po odečtu pojistného jako dosud. Sociální a zdravotní odvod má být vybírán jen do trojnásobku průměrné mzdy. Před odečtem pojištění a daně se ovšem k superhrubé mzdě připočítává ještě státem zaručený příjem ve výši šesti tisíc korun, který je krácen o patnáct procent superhrubé mzdy. Jaké mohou být skutečné fiskální dopady rovné daně, je obtížné odhadnout a ODS se tvrdým propočtům dost brání. Vlastimil Tlustý je přesvědčen, že zavedení rovné daně bude v prvním roce znamenat výpadek pouhých osmnácti miliard korun. Jiné propočty ekonomů blízkých ODS však hovoří o dvojnásobném či vyšším výpadku. Hodně přitom záleží na takzvaných měkkých faktorech, tedy na tom, jak zareagují jednotlivci a firmy na výhodnější zdanění a ustoupí od optimalizací či jak pocítí nezaměstnaní přitvrzení sociálního prostředí a začnou přijímat i hůře placenou práci. K tomu má pomoci snížení sociálních příjmů a zvýhodnění souběhu státem zaručeného příjmu a mzdy. Zároveň má být zrušena minimální mzda.
Zrušena má být daň dědická, darovací, z převodu nemovitostí, z kapitálových výnosů a z úroků.
ODS počítá i s úsporami, byť se jimi ve svém programu příliš nechlubí. Například tým poradců Vlastimila Tlustého nedávno uveřejnil dokument, v němž se uvádí úspory ve výši pěti miliard jen zjednodušením administrativy a odstraněním zbytečné agendy na finančních úřadech. Minimálně deset miliard by mělo přinést zjednodušení sociálního systému a dalších deset miliard odstranění dosud používaných triků se dvěma sazbami DPH. Třicet miliard má dokonce veřejným rozpočtům přinést odstranění korupce při veřejných soutěžích.

Živnostenský ráj.

ODS se svým programem orientuje na živnostníky, malé a střední firmy. Nejde zdaleka jen o obsáhle diskutované roční daňové prázdniny. Mnohem podstatnější je záměr umožnit jednorázové odpisy investic u firem s obratem do patnácti milionů korun. Podobně atraktivní pro státními úřady šikanované drobné podnikatele je sjednocení kontrolní činnosti pod vedením živnostenských úřadů či omezení platnosti Zákoníku práce. Vítané může být i zavedení paušálního odpočtu nákladů na osobní automobil místo vedení knihy jízd.

CIF24

Důchody před kompromisem.

ODS zároveň přichází s krajně liberální reformou penzijního systému. Zvýšení čistých příjmů způsobené snížením sociálních odvodů by měli lidé dobrovolně a podle vlastní úvahy použít na zajištění svého stáří. Průběžný důchodový systém má zajistit příjem jen na úrovni dvaceti procent průměrné mzdy. Tuto hranici mají držet pravidelné valorizace, ale to propadu životního standardu po odchodu do penze bez dostatečných vlastních úspor nezabrání. Nový systém by měl být povinný pro mladou populaci. Starší by měli zůstat v současném systému. Přesná podoba důchodové reformy zatím není známa. Lze očekávat, že ODS bude muset částečně ustoupit a připustit vznik systému povinného kapitálového pojištění tak, jak ho požadují lidovci. Těm se ale naopak zase velmi zamlouvá nápad ODS, aby děti mohly svým rodičům asignovat část svého povinného příspěvku do průběžného systému penzijního pojištění. Hovoří se až o deseti procentech.

Opatrné placení.

Ve zdravotnictví chce ODS zásadně změnit poměry. Hodlá zavést individuální účty zdravotního pojištění. Rozhodující část by šla do plně solidárního fondu, ale menší část by zůstávala občanům k dispozici pro nadstandardní služby, jejichž charakter by bylo možné si nastavit podle individuálních potřeb. Vedle toho by měly být zavedeny regulační poplatky za návštěvu u lékaře a za recept. Platit by se mělo stravné v nemocnicích. Poplatky by měly být zastropovány, aby občany moc nebolely.

  • Našli jste v článku chybu?