Menu Zavřít

VŠICHNI PROTI PROTEKCI

15. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Telekomunikace

PRAHA – Konkurenti Českého Telecomu v minulém týdnu ostře napadli vládu. Nelíbí se jim, že rozhodla o přidělení lukrativní zakázky na zabezpečení komunikační infrastruktury veřejné správy bez výběrového řízení dominantnímu operátorovi (EURO 13/2001). „Svým rozhodnutím hrubě a v rozporu se zákonem narušila konkurenční prostředí, uvedly firmy na adresu kabinetu ve společném prohlášení. Rozhodnutí chápou jako popření zásad, kterými se vláda řídí při prosazování transparentnosti svého rozhodování, dokonce podle jejich názoru vybízí k úvahám o prorůstání zájmů státní a komerční sféry. Operátoři ve verdiktu vidí negativní signál investorům, všem zahraničním pozorovatelům a analytikům.

„Vláda tak postupuje i za situace, kdy po privatizaci Českého Telecomu nebude mít záruky přímé státní kontroly ani cenové výhodnosti budoucího provozu, upozorňují v prohlášení společnosti Aliatel, Contactel, Český Mobil, eTel, Global One Communications, GTS Czech, PragoNet a RadioMobil. Firmy se stále k účasti na projektu hlásí a doufají, že dostanou příležitost nabídnout své služby v rámci „transparentních výběrových řízení .

ebf - tip - debata

Český Telecom má se státní správou podepsat kontrakt na pět let s možností prolongace. Objem zakázky je odhadován na dvě až pět miliard korun ročně, tedy také zabezpečí podíl dvou až pěti procent na českém telekomunikačním trhu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).