Menu Zavřít

Bistro Grils: vůně ohně a výpeku

18. 2. 2018
Autor: Archiv

Karlínem voní grilovaná kuřata, trhákem podniku je ale paradoxně teplá zelenina.

O chystaném bistru Grils zaměřeném na grilovaná kuřata informovalo Ambiente intenzivně a dlouho. Napětí s končícím podzimem rostlo a v půlce prosince loňského roku se rotisserie konečně rozjela pro veřejnost. Popularitu si provozovatelé chytře pojistili předem, když k financování podniku použili crowdfundingovou kampaň na Fundliftu, díky které vybrali pět milionů korun se zaručeným úrokem pro investory ve výši 5,5 procenta ročně. Kdo investuje, neprudí, to dá rozum.

Šťastné kuře

Zkušební provoz právě skončil, a tak se můžeme kuřátkům podívat pod kůži. Nabídka je jednoduchá, stručná a promyšlená. Téměř cokoli v Grils voní kouřem, od kuřete přes přílohy až po dezert. Objednat si můžete čtvrtku (115 korun), půlku (215 korun) nebo celé kuře (398 korun), a pokud netoužíte po kostech a křupavé kůrčičce, můžete si dát trhané kuřecí v podobě salátu nebo sendviče (128 korun). K tomu jsou k mání celé pečené brambory ve slupce (48 korun), teplá zelenina - prozatím to byly sezonní kapustičky, které vystřídalo zelí (55 korun), chleba z Esky (krajíc 10 korun - vážně je to při těch ostatních cenách nutné?) nebo salát se zrním a dýní (58 korun). Jako dezert se podává jablko z ohně (75 korun). Nic víc, nic míň.

Kuřata pocházejí z farmy Rašovice, která zaváží celou síť restaurací Ambiente. Nepředstavujte si tedy malá žlutá kuřátka zobající travičku. Kuřata rostou v hale, ale mají pro život více prostoru a dostává se jim větší péče než jejich příbuzným z velkochovů. Zatímco konvenční kuřata se porážejí ve věku třiceti dnů, ta, která si najdou cestu do Grils, mají za sebou padesát pět až šedesát dní života. Jakkoli do rotisserií putují standardně kuřata o hmotnosti do jednoho kila, karlínská kuřata mají o půl kila více a vychytat jejich dokonalou přípravu trvalo opravdu celý zkušební měsíc a půl.

Grils
U Nádražní lávky 81/2, Praha 8
e: grilskarlin@ambi.cz www.grilskarlin.cz
nepřijímá rezervace
otevřeno: Po-Pá 11.00-15.00, 16.00-22.00, So-Ne 11.00-22.00

Testovat jsem je chodila pravidelně a s radostí pozorovala pokrok při každé návštěvě. Začátky byly velmi rozpačité, maso osvalených kuřat se pevně drželo kosti a chybělo to nejdůležitější, křupavá kůrčička. S každou návštěvou bylo kuře lepší a na konci ledna bylo už téměř dokonalé. Maso šlo krásně od kosti a kůže křupala přímo ukázkově. Od pohledu se mi zdála kuřata v grilu menší, ale ruku do ohně bych za to nedala. Ke kuřeti se podává netypická lehce nakyslá omáčka, která je v samostatném plecháčku, což je dobře, protože mnozí s ní mají problém. Skládá se z vývaru, hnědého másla s kapkou octa, petržele a brusinek. Není špatná, jen chuť zkrátka překvapí.

Geniální zelenina

Pečené kuře bylo v dětství mým nejoblíbenějším jídlem. Možná proto, že na něm není příliš co zkazit a i kuřata, která se momentálně prodávají v supermarketových grilech, dokážou být skvělá, pokud se příliš nezamýšlíte nad jejich původem. Kuře v Grils nad nimi nevyčnívá natolik, aby stálo za cestu přes celou Prahu. Důvodem, proč se do karlínské rotisserie vypravit, je ale zelenina.

 Bistro Grils: vůně ohně a výpeku

Pečené zelí předem naložené v cideru s asijsky laděnou zálivkou ze sójové omáčky a sezamového oleje sypané praženým bílým sezamem je jednoduše geniální a rozhodně vám ho doporučuji k ochutnání.

Skvělý je i salát z čerstvého špenátu s pečenou dýní a zrním, který si můžete dát samostatně nebo s trhaným masem. Vyvážená sladkokyselá zálivka dokáže povznést i jinak nudnou dýni, kterou máme na talíři už od časného podzimu. Brambory pečené ve slupce občas vyjdou, jindy jsou trochu rozblemcané nebo nedopečené. Báječné je ale hnědé máslo, ve kterém čekají na svou příležitost u stolu.


Český kávový paradox. V Praze je snazší dát si výběrovku než v mnohých evropských metropolích

 Český kávový paradox


Aktuální dezert budete buď milovat, nebo nenávidět. Grilované jablko se skořicovou granolou je zalité espumou ze zauzené smetany a poněkud absurdně ozdobené výhonky řeřichy. Až na řeřichu se řadím mezi jeho fanoušky. Uzená chuť je velmi silná, u dezertu překvapivá a mnohým zkrátka nesedne. Vzhledem k ceně ho ale můžete bez obav vyzkoušet a posoudit sami.

Neformální prostředí i obsluha

Interiér je extrémně jednoduchý, laděný ve venkovském duchu, jako by mezi stoly měla pípat kuřátka a za okny místo klaksonů bučet krávy. S ohledem na koncept podniku je funkční, mému vkusu úplně nekonvenuje, ale nic mu nechybí ani nepřebývá.

O obsluze se příliš hovořit nedá. Kuřata a spol. se objednávají u pultu, po zaplacení dostanete lístek s číslem a u stolu počkáte, až vás personál od pultu vyvolá. Bude-li plno, musíte být opravdu ve střehu, protože v zadní místnosti moc slyšet není. Ty nepozorné si obsluha ale najde, takže kuře vám nikdo nesní. Doba čekání v čase oběda je kolem deseti minut.

Grils není restaurace. Je to spíš moderní „fastfood“, který připravuje dobré jídlo z dobrých surovin. Strávíte tu půl hodiny, slušně se najíte a pivo si můžete přinést z vedlejšího Lokálu. Ceny jsou nastavené podobně ambiciózně jako u jiných Ambi projektů, ale odpovídají podávané kvalitě.

Přečtěte si další recenze na restaurace:

Sia restaurant: Úspěšná restaurace snadno a rychle

Restaurace Tiskárna: těžká záhada

Bistro Kaprova: večeře v knihkupectví

QQ Asian Kitchen: Neformální Asie

Cukrárna Myšák: Jen pro ten dnešní den

Málo známá Korea

Nostress: žádný stres, jen dobré jídlo

Mezi domky, mezi poli

KL24

Velká úroda v pražském Grand Cru

Cicala Trattoria: stará dobrá Itálie


  • Našli jste v článku chybu?