Menu Zavřít

Vyhrála jsem primárky, hlásí Clintonová po "superúterý"

8. 6. 2016
Autor: čtk

Bývalá šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová ohlásila své vítězství v boji o demokratickou nominaci do listopadových prezidentských voleb. "Poprvé v dějinách naší země se žena stane kandidátkou za velkou politickou stranu," prohlásila osmašedesátiletá politička na shromáždění svých radujících se přívrženců v newyorském Brooklynu, kterým děkovala za dosažení tohoto milníku.

„Můžeme hrdě říci, že v Americe není žádná překážka příliš velká, žádný strop příliš vysoký, než aby se nedaly zdolat,“ poznamenala ještě dříve, poté, co podle odhadu CNN vyhrála primárky v New Jersey a vede v Jižní Dakotě a Novém Mexiku. „Vítězství nepatří jednomu člověku, ale generaci žen a mužů, kteří bojovali a obětovali se, aby toto umožnili,“ dodala.

V Kalifornii, kde se rozděluje největší počet hlasů, bylo sečteno zhruba 95 procent volebních lístků. Pro Clintonovou se podle serveru Politico vyslovilo 56 procent hlasujících, pro Sanderse 43 procent. Sanders vyhrál v Severní Dakotě a v Montaně.

Demokratické primárky se v „superúterý“ odehrávaly celkem v šesti státech, dohromady s 806 hlasy. Pro Clintonovou by vítězství mělo velký význam, soudí analytici. Mohla by sebevědoměji vstoupit do boje s Donaldem Trumpem, který vyhrál republikánské primárky v New Jersey, Novém Mexiku, Jižní Dakotě a Montaně.

ebf - tip - debata

Dostatek delegátů měla mít Clintonová už v úterý

Clintonová už má dostatek delegátů, Sanders se nevzdává

 Hillary Clintonová

Celkem má Clintonová na svém kontě už 2755 delegátských hlasů, přičemž k automatické nominaci je jich zapotřebí 2383. Sandersovi chce na závěrečném nominačním sjezdu ve Filadelfii dát hlas 1852 delegátů.

Clintonová tak bude první ženou, kterou vyšle do voleb jedna z velkých politických stran v USA. Její kandidatura pro listopadové prezidentské volby by měla být schválena na nominačním sjezdu demokratické strany, který se uskuteční v červenci ve Filadelfii.

Sanders se stále nechce vzdát
Americký senátor Bernie Sanders zvítězil v úterý v prezidentských primárních volbách demokratů v Montaně. Zároveň prohlásil, že bude usilovat o vítězství i v posledních primárkách, které budou příští týden ve Washingtonu D.C.

Sanders po úterním hlasování před svými příznivci v Santa Monice řekl, že z nominačního souboje neodstupuje. „Budeme bojovat, abychom zvítězili v primárním hlasování ve Washingtonu. Budeme pokračovat v našem boji za sociální, ekonomickou a rasovou spravedlnost až do Filadelfie,“ sdělil s odkazem na celostátní sjezd demokratů, který se bude konat v červenci ve Filadelfii.

„Jsem v matematice dost dobrý a vím, že boj, který nás čeká, je velmi obtížný. Budeme ale dále bojovat o hlas každého z delegátů,“ prohlásil Sanders, který po oznámení výsledků požádal prezidenta Baracka Obamu o osobní setkání.
  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).