Menu Zavřít

Vyjde to tentokrát?

31. 3. 2005
Autor: Euro.cz

Lázně Kyselka

CIF24

PRAHA (bor) - Aukční síň Naxos vyhlásí výběrové řízení na prodej lázní Kyselka u Karlových Varů. Rozhodl o tom věřitelský výbor zkrachovalé společnosti Bad Giesshübler Turistik, která lázně vlastnila. „Minimální cena nebyla stanovena. Výběrové řízení skončí 8. července a věřitelský výbor a soud rozhodnou, zda budou výsledek výběrového řízení respektovat,“ řekl týdeníku EURO konkurzní správce Bad Giesshübler Turistik Viktor Liška.
Kdysi proslulé středisko a stáčírna minerálních vod v Doupovských horách měly najít nového majitele už v polovině února. I tehdy je dražila síň Naxos a licitovat se ani nezačalo. Nikdo nesložil dražební jistinu a tímto prohlášením aukce kdysi proslulých lázní neslavně skončila. Minimální vyvolávací cenu tenkrát stanovil věřitelský výbor na 37 milionů korun.
Libor Nevšímal, člen představenstva Naxosu, se domnívá, že nalézt zájemce nebude vůbec jednoduché. „Hledáme monstrózního investora pro unikát, který jej musí chytit za srdce,“ řekl. Lázně jsou totiž ve velmi špatném technickém stavu a jejich rekonstrukce si vyžádá stamiliony.
Obec už netrvá na tom, aby tu zůstal zachován lázeňský provoz. Investor se ale bude muset domlouvat s památkáři, komplex je kulturní památkou. V areálu jsou architektonicky cenné stavby: kolonáda Ottův pramen, Vilemínin dvůr, Švýcarský dvůr v alpském stylu, Jindřichův dvůr, Mattoniho vila vídeňského architekta Haybecka a další.
Lázně chátraly už za minulého režimu, až do privatizace v roce 1992 v nich sídlila dětská léčebna. Zařízení zprivatizoval 15. července 1992 v aukci za 2,2 milionu korun podnikatel Karel Franta. Místo slíbené rekonstrukce však objekty obratem převedl na německého podnikatele Friedricha Beckera, posléze je koupil Udo Markard a nakonec Dagestánec Šamil Chalitujev. Po jeho bankrotu nařídil Krajský soud v Plzni dražbu.
Kyselku nechal vybudovat v 19. století Heinrich Mattoni, který kromě provozování lázní vyvážel do zahraničí minerální vodu z Ottova pramene. Jak tvrdí Petr Vácha, člen představenstva aukční síně Naxos, v bezprostředním okolí pramene odborníci nedávno vytypovali pět nadějných míst pro vrtné zachycení minerální vody.

  • Našli jste v článku chybu?