Menu Zavřít

Vyleštěný byznys

4. 4. 2002
Autor: Euro.cz

Lídři přesvědčují podnikatele Jiřího Zárubu, aby jim dal hlas

Týdeník EURO dal možnost předsedům čtyř parlamentních demokratických stran (ČSSD, ODS, US-DEU, KDU-ČSL), aby v bezprostředním rozhovoru předestřeli desítce nahodile vybraných občanů z různých sociálních skupin recept, jak by v případě vítězství ve volbách mohli pomoci zlepšit jejich životní situaci. Předseda ODS Václav Klaus přes dvouměsíční urgence na nabídku týdeníku EURO nereflektoval.

Drobní podnikatelé. Tedy ona vrstva společnosti, kterou všechny demokratické politické strany silně podporují ve svých volebních programech před každými volbami po roce 1989 a pro níž po volbách nikdy neudělaly téměř nic. Zaměstnanci mají svého Špidlu, velkobankéři a velkotovárníci českého průmyslu měli svého Klause, zahraniční investoři Zemana, jen malí a střední podnikatelé zatím nemají žádné politické krytí. Jiří Záruba dával hlas ODS, ale od jejího rozpadu, a zejména od uzavření opoziční smlouvy získává stále intenzivnější pocit, že nemá koho volit. Předsedové demokratických parlamentních stran, kteří měli zájem vysvětlit deseti konkrétním voličům, co pozitivního by pro ně jejich volební vítězství znamenalo – tedy Vladimír Špidla, Hana Marvanová a Cyril Svoboda - drobné podnikatele přesvědčují, že po červnových volbách se krajina pro jejich byznys konečně změní k lepšímu.

Majetek zavazuje.

„Na hlasu podnikatele nám samozřejmě velmi záleží. Pokud však opravdu mluvíme o podnikateli, tedy o tvořivé kompetentní osobě, která kromě vlastního podnikání vytváří i rozumné sociální poměry. Takové podnikání považujeme za mimořádně cennou a důležitou schopnost a naším záměrem není házet podnikatelům klacky pod nohy. Na druhé straně musím připomenout, že i v ústavě je zakotveno, že majetek zavazuje. Tedy i schopnosti do určité míry zavazují, a nelze proto přijmout myšlenku, že sám podnikatel si určuje všechny parametry svého prostředí a že neexistuje žádné právo veřejné ruky nastavit určitá pravidla,“ vysvětluje přístup k zaměstnavatelům Vladimír Špidla, který je vnímán spíše jako advokát zaměstnanců.
Obecně o přístupu k podnikatelům hovořil i Cyril Svoboda, když zdůrazňoval, že je třeba se „dívat na podnikatele zásadně jako na poctivce“. „Nebál bych se proto například řadu věcí dělat na čestné prohlášení. Neuvěřitelné množství byrokracie pramení z toho, že lidé musí neustále všechno dokládat a ověřovat. Buď ať si to zjišťuje stát sám, nebo ať dá na čestné prohlášení těch podnikatelů. Podvodník si stejně zfalšuje, co bude chtít. A poctivý nemá důvod lhát. Problém je v tom, že stát nedůvěřuje občanům, a to se musí změnit,“ říká předseda KDU-ČSL.

Ořezat rozbujelou byrokracii.

„Státní byrokracie je příliš rozbujelá. Se zřízením krajů měla poklesnout byrokracie na celostátní úrovni, počet úředníků se měl snížit o 25 procent, ale to se nepodařilo. Snížením počtu byrokratů se nejen zlevní stát, ale občan, podnikatel přestane být obtěžován některými zbytečnými úkony, protože nebudou úředníci, kteří je po něm budou vyžadovat,“ říká Hana Marvanová. A dodává: „Dalším velkým problémem je, že když na úřadech chcete něco vyřídit, trvá to moc dlouho. Nelze se potom divit, že někteří uplácí, aby se jejich věc vyřídila dříve. Je to běžné na stavebních úřadech, na katastrálních úřadech i u soudů. Podnikatel Záruba se určitě setkal s tím, že jeho věc nebyla vyřízena včas.“ A co s tím předsedkyně Unie svobody navrhuje udělat? „Chtěli bychom zavést nepřekročitelné lhůty pro jednání úřadů. Pokud by nějaký úřad nevyřídil věc včas, dostal by se případ před správní soudnictví, které chceme zřídit, a které by nahradilo onen úkon liknavého úředníka. Správní soud by mohl i jeho špatné rozhodnutí přezkoumat. A stejně tak soud, aby rozhodl rychle, musí mít lhůty pro některé úkony. Nevím, zda jmenovaný podnikatel má zkušenost s tím, že mu někdo neplatil. Pro něj je důležité, aby velmi rychle dostal zaplaceno, aby na vymožení své pohledávky nečekal dlouhou dobu. Máme poměrně revoluční návrh, aby když se podnikatel obrací na soud a žaluje dlužníky, nemusel platit soudní poplatky. Vysoké poplatky má platit dlužník, a to až když je odsouzen, a má je vymáhat na dlužníkovi soud. Nemá je platit ten věřitel, ten podnikatel. Můj návrh, který měl ve svém díle už Adam Smith, je, že soudy mají dostat zaplaceno, až když rozhodnou o dané věci, a ne dříve. Je to efektivní způsob, jak soudy donutit rozhodovat rychle. Nepřijatelné také je, že z nafakturovaných, ale nezaplacených částek stát stejně vybírá daně,“ uvádí své plány předsedkyně US. Navrhuje také privatizovat obchodní rejstříky, aby registrace firmy a zapsání jakékoli změny netrvalo tak dlouho jako nyní, a ještě posílit možnost elektronické komunikace s úřady.

Pokuty pro stát.

Rozsáhlý volební program pro drobné podnikatele, který Marvanová předestřela, zakončila návrhem na zrovnoprávnění vzájemného vztahu podnikatel-stát. „Když dlužíte finančnímu úřadu nebo zdravotní pojišťovně, tak vám okamžitě nabíhá penále a často ani nevíte, že máte nějaký problém, že to penále nabíhá. Když vám ale naopak má stát či zdravotní pojišťovna peníze vracet, třeba přeplatky ze záloh, tak oni nemají žádné pevné lhůty a žádné penále jim nenabíhá. Chceme vyvážit práva občana a státu tak, že lhůty a případná penále musejí být vždycky reciproční. Samozřejmě chceme snížit daňové zatížení, to by vašemu podnikateli jistě pomohlo. U právnických osob až na dvacet procent, u fyzických osob formou zvýšení odečitatelných položek na dítě, společným zdaněním manželů. Také bychom snížili jeho výdaje tím, že bychom zrušili tu část daně, která slouží na příspěvky na státní politiku zaměstnanosti. Tu chceme hradit ze státního rozpočtu a nechceme tím zatěžovat podnikatele.“

Byrokracii nezmenšíme.

„Naším programem není snižování počtu úředníků, ale efektivní veřejná správa. A to je velký rozdíl. Pro podnikatele tohoto typu je například mimořádně důležitý dobrý katastrální systém. Jistě je pro něj výrazně lepší, když je na katastrálním úřadě dvakrát více lidí a doba, kdy je vyřízen případ bezchybně a bez problémů, se zkrátí na čtvrtinu, než kdyby tam bylo nedostatečné množství lidí a trvalo by to dlouho. Neříkám, že je naším záměrem zvyšovat enormním způsobem zaměstnanost ve veřejné správě - ale na druhé straně je velmi nepřesná úvaha, že menší množství rovná se efektivita. To tak není. Každá posádka má svou optimální strukturu a dostanete-li se dolů, tak už tu loď neobsloužíte. A pro podnikatele je ze všeho nejhorší nestabilní prostředí. Pro nejbohatší státy je charakteristické, že mají efektivní veřejnou správu, protože ta je jedním ze zdrojů národního bohatství. Ona vytváří - když dobře funguje - základní prostředí pro férovou konkurenci,“ nastiňuje plány sociální demokracie její předseda. Za důležité body programu sociální demokracie z hlediska podnikatelů označil Vladimír Špidla také některé kroky, které strana již v současném volebním období uskutečnila. Zmínil zejména informatizaci veřejné správy, stabilní ekonomické prostředí a cestu do Evropské unie.

CIF24

Politika otevřených dveří.

„Úřad musí být občanům otevřen pět dnů v týdnu. Na tom velmi silně trvám. A otevřený úřad znamená, že neexistují úřední dny, že je otevřen od pondělí do pátku po celý den. A dále je také třeba prosadit politiku otevřených dveří – úředníci musejí pracovat při otevřených dveřích, což umožní lepší kontrolu, zda opravdu pracují, anebo si jen při kávě povídají s kolegy. Otevřené dveře také povedou ke snížení korupce, protože za zavřenými dveřmi se uplácí daleko snáze,“ vysvětluje svoji představu předseda lidovců Cyril Svoboda.

První milion si vymyl Pan Jiří Záruba (SŠ s nástavbou, 42) je slušně prosperujícím malým podnikatelem. Začal ve velkém českém městě podnikat již na konci minulého režimu – myl okna, čemuž se věnoval i po listopadu 1989. Založil si firmu, která se profilovala jako specialista na mytí výškových budov, a zejména skleněných a mramorových ploch. Tato činnost zůstává dodnes hlavním zdrojem jeho příjmů. Věnuje se však i některým doplňkovým podnikatelským aktivitám, například drobným stavebním pracem. Po několika letech podnikání si koupil na úvěr činžovní dům v centru města, ve kterém má nejen nájemníky, ale také sám v něm bydlí a má tu i kancelář. Každé tři roky si pořídí na leasing nové terénní auto. Ročně vydělává několik set tisíc až milion korun. Je zdravý a pravidelně sportuje. Je podruhé rozvedený a má dvě dcery.
Často je konfrontován se zákony a úředníky, kteří jeho podnikání nepřejí, a jak říká, zbytečně mu komplikují život. Obecně mu vadí právě všudypřítomná byrokracie, která se podle jeho názoru stále rozšiřuje.
Pozn.: Jde o portrét zcela konkrétního člověka, pouze jméno je smyšlené a fotografie ilustrační

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).