Menu Zavřít

Vyložili karty

22. 4. 2002
Autor: Euro.cz

Kniha Daňové a nedaňové náklady a výdaje

CIF24

Knihu Daňové a nedaňové náklady a výdaje napsal kolektiv pracovníků Finančního ředitelství pro hlavní město Prahu a Finančního úřadu pro Prahu 7 vedený zástupcem ředitele pražského finančního ředitelství Lubomírem Janouškem. Už tento fakt by měl přimět daňové poradce, aby za ní vyměnili svou detektivku před spaním, protože kde jinde najdou tak pěkně pohromadě a na velké ploše sesumírované názory těch, jejichž úkolem je vytáhnout z podnikatelů i běžných občanů co nejvíce peněz. Význam dobře redakčně zpracované publikace však nelze redukovat pouze na tuto taktickou rovinu. Nesporná kompetentnost autorů z ní dělá klíčovou literaturu nejen pro daňové specialisty, ale i právníky, především obchodní, účetní, auditory, kontrolory i poučenější veřejnost. Pro tu je velmi užitečné vybavení knihy věcným rejstříkem, který jí propůjčuje prvky daňové encyklopedie. Předností díla je i pozornost věnovaná předchozí právní úpravě probíraných otázek a vysvětlení změn ve srovnání s aktuálním pojetím. Ještě jednou však zdůrazněme pojem „poučená veřejnost“. Daně - a to bohužel i v českých podmínkách - jsou natolik komplikovaná, ba špatně srozumitelná záležitost, že i při velmi patrné snaze autorského kolektivu o přehlednost a srozumitelnost výkladu jejich dílo vyžaduje od čtenáře jistou průpravu.
Autory v předmluvě zmiňovanou ambici na „učebnicové podání“ – a dodejme, že moderní učebnicové podání s řadou příkladů – potvrzuje vedle rejstříku i obsah, detailně klíčující dvaadvacet kapitol. Ty se zabývají daňovými dopady: odpisů, pohledávek, majetkových cenných papírů a obchodních podílů (tyto části jsou nejobsáhlejší), finančního i operativního pronájmu, pojištění cestovních náhrad, používání motorových vozidel, závodního stravování, činnosti sdružení bez právní subjektivity, nájmu, ukončení podnikatelské činnosti, rezerv, prodeje podniku, smluvních pokut. Samostatné kapitoly jsou věnovány uplatnění samotných daní v daňových výdajích, respektive nákladech, manželskému podnikání, specifickým případům škod a jejich uplatnění v daňových výdajích, problematice obvyklých cen, zdanění úrokových příjmů a příjmů z prodeje dlužných cenných papírů, aplikaci zákona o správních poplatcích na daňovou oblast, nestandardním výdajům a nákladům (společenské šaty, brýle, hodinky a…).
Autoři v úvodu upozorňují čtenáře na to, že se nevyhýbají „ožehavým tématům“ a otázkám, na něž existují nejen v laické, ale i profesní veřejnosti rozdílné názory. Odborníci nechť posoudí, zda to není sebechvála. Za redakci lze říci, že jsme v knize snadno objevili pasáž o tvorbě opravných položek za dlužníky v zahraničí. Toho se týkal dotaz podnikatele ze Šumperska, který redakci líčil problémy, které má s pokusy promítnout opravné položky tohoto typu do nákladů. Autoři recenzované publikace se v této souvislosti odvolávají na příslušný paragraf zákona o rezervách, který danou problematiku řeší. Sami však konstatují problematičnost tohoto ustanovení spočívající v tom, že neexistuje seznam zemí, v nichž není zavedena právní norma odpovídající našemu zákonu o konkursu a vyrovnání, a že nástroje pro zajištění pohledávek jsou v zákoně uvedeny jen v příkladech. „Není proto záviděníhodná pozice správce daně při posuzování oprávněnosti vytvořených opravných položek, ale o nic snazší není ani pozice poplatníka při jejich prokazování,“ konstatují autoři knihy Daňové a nedaňové náklady a výdaje a oznamují našemu podnikateli něco, co sám dobře ví. Což ale není kritika knihy, nýbrž zákonů, na jejichž tvůrce bývají i odborné autority krátké.
Kvalitu publikace nejlépe měří skutečnost, že vychází již ve třetím vydání. O komerční úspěšnosti titulu pak nepřímo vypovídá tiráž. Vyplývá z ní, že o úspěšný autorský kolektiv vypukl patrně na nakladatelském trhu boj, v němž bylo tentokrát úspěšnější nakladatelství ASPI Publishing. První dvě vydání knihy totiž vyšla v konkurenčním Linde.

Lubomír Janoušek a kolektiv: Daňové a nedaňové náklady a výdaje. ASPI Publishing. Praha 2002. 608 stran.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).