Menu Zavřít

Vymazaný Kulhánek

3. 12. 2004
Autor: Euro.cz

Soud: Podnikatel nikdy nebyl agentem

PRAHA (haš) - Městský soud v Praze minulé pondělí rozhodl, že šéf dozorčí rady Škody Auto a předseda Českého svazu ledního hokeje Vratislav Kulhánek nikdy nebyl agentem StB. A to i přestože se jeho jméno v seznamech agentů komunistické tajné služby dosud nacházelo pod krycí přezdívkou Luboš. Po herečce Jiřině Bohdalové se Kulhánek stal druhým žadatelem, jehož jméno má být ze seznamů vymazáno.
StB Kulhánka zaevidovala jako kandidáta tajné spolupráce v roce 1987, kdy působil ve funkci ekonomického náměstka ředitele národního podniku Motor České Budějovice. Později byl veden jako agent. Kulhánek soudu sdělil, že žádný závazek spolupráce nikdy nepodepsal, a tudíž pro StB nepracoval. Bývalí důstojníci komunistické tajné služby během procesu uvedli, že si spolupráci s Kulhánkem vymysleli a jeho údajné informace prý čerpali pouze z podnikového časopisu. „Při jednání nepadl žádný důkaz o jeho spolupráci,“ odůvodnila rozsudek soudkyně Dagmar Stamidisová.
Žaloby proti ministerstvu vnitra ohledně výskytu dotyčné osoby na seznamech StB bývají většinou úspěšné. Ve prospěch žalobců soudy rozhodly již v zhruba 750 případech, zatímco pouze 80 žalobců spor prohrálo.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).