Menu Zavřít

Firma, která vyrábí tanky a ponorky, teď vydělává i na zavírání dětí do klecí

21. 6. 2018
Autor: Profimedia.cz

Americká firma General Dynamics vyrábí tanky nebo jaderné ponorky. Nyní ale „vydělává“ peníze i na dětech, které byly odebrány zadrženým uprchlíkům na mexicko-americké hranici. Stará se totiž o záchytná centra, kam jsou děti umisťovány. Proti rozdělování rodin nelegálních imigrantů se postavila i řada manažerů technologických amerických firem. I když Donald Trump tuto politiku nakonec odvolal, o zisky od americké vlády zbrojní konglomerát nepřijde.

Firma General Dynamics je nejvíce známá na poli vojenské techniky. Stála za vývojem stíhačky F-16, vyrábí také populární tanky M1 Abrams. Zbrojařská firma nově získala kontrakt na modernizaci a stavbu dalších jaderných ponorek třídy Virginia ve výši 225 milionů dolarů (5 miliard korun).

V amerických médiích firma poutá pozornost tím, že zajišťuje provádění kontroverzní politiky rozdělování rodin ilegálních uprchlíků, kteří překračují mexicko-americkou hranici. Dospělí jsou umisťováni do vazby, děti pak do detenčních center, které zajišťuje právě zbrojní firma. I když americký prezident Donlad Trump po vlně kritiky tuto praxi nakonec svým dekretem odvolal, na zisky firmy to nebude mít vliv, v centrech budou shromažďováni s dětmi i jejich rodiče a plánuje se rozšíření kapacit.

Rozdělování rodin ilegálních imigrantů bylo dlouho považováno jako krajní možnost, jak migranty od přechodu hranic odradit. Představa plačících dětí, které jsou násilně odebírány rodičům, byla nepřijatelná jak pro George W. Bushe, tak pro Baracka Obamu. Praxe oddělování rodičů od dětí, jež probíhala od května, rozdělila samotnou Trumpovu administrativu a byla i mnohými republikány považována za nelidskou, napsal deník The New York Times těsně před tím, než Trump nakonec ustoupil.


Jak vydělává ubytovna uprchlíků v Německu:

Proud migrantů slábne, zisky rostou. Z ubytování uprchlíků je zlatý byznys

Jedna z ubytoven firmy European Homecare, ilustrační foto.


Firma General Dynamics odmítala, že by s konkrétním prováděním politiky měla něco společného, pouze zajišťuje logistiku. Od začátku května se jednalo o 2 300 dětí, které byly umístěny do provizorních zařízení ve skladech nebo obchodních domech.

Společnost zajišťuje také nábor lidí, kteří se mají od děti starat. Hledá zejména zájemce, kteří umí španělsky, aúředníky, kteří budou zajišťovat administraci dat.

Američtí aktivisté a obhájci lidských práv zbrojní konglomerát firem kritizují a kladou řečnickou otázku, jak se její zaměstnanci mohou cítit, když vydělávají peníze na tom, že zavírají děti do klecí.

Reportér televize CBS o záchytném zařízení pro děti v Texasu:

Společnost General Dynamics odmítla komentovat, kolik peněz od vlády inkasuje na zajištění imigrační politiky s nulovou tolerancí, jak o ní hovoří prezident. V roce 2017 ale za smlouvy ohledně zabezpečení informačních technologií při zpracování dat pro různé vládní agentury, včetně projektu Medicare, získala 4 miliardy dolarů (90 miliard korun).

Ředitelka firmy General Dynamics Phebe Novakovic je bývalá agentka zpravodajské služby CIA a loni si vydělala 21 milionů dolarů. Podle časopisu Fortune patří mezi nejmocnější ženy amerického byznysu.

Každopádně nepatří mezi šéfy dalších velkých firem, kteří politiku rozdělování rodin na americké hranici tvrdě kritizovali, jako například šéf firmy Appple Tim Cook, zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg nebo zakladatelé firmy Airbnb. Ti napsali, že Spojené státy jsou víc, než vládní „krutá a nemorální“ politika.

I když Trump kontroverzní postup zrušil, kritici prezidenta uvádějí, že americké soudy po dvaceti dnech ve vazební věznici stále mohou rozhodnout o rozdělení rodin uprchlíků.

CIF24

Dále čtěte:

USA odcházejí z Rady OSN pro lidská práva, vadí jim „zaujatost“ proti Izraeli

Kontroly na německo-rakouských hranicích vyhnaly pašeráky migrantů do Česka

Migranti zachycení na moři se vrátí do Afriky, má říct summit EU

 Migranti na člunu u italského pobřeží


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).