Menu Zavřít

Výrobce letadel Aircraft Industries čelí insolvenčnímu řízení

3. 5. 2016
Autor: ČTK

Kunovický Aircraft Industries, největší výrobce civilní letecké techniky v Česku, čelí od dneška návrhu na insolvenci, který podala firma Aero Vodochody Aerospace. Podle České televize dluhy společnosti převyšují 400 milionů korun. Aircraft Industries se potýká s problémy kvůli nedostatku zakázek.

Předseda podnikových odborů a člen dozorčí rady společnosti Josef Mikula řekl, že o insolvenčním návrhu ví. „Situace se řeší. Obavy jsou na místě v podobném případě vždy,“ uvedl Mikula.

Zhruba 350 zaměstnanců je od loňského prosince na nucené dovolené. Společnost jim platí 60 procent mzdy. „Stav lidí, kteří chodí do práce, je stabilní. Momentálně k 10:30 je tady 623 osob z necelé tisícovky,“ řekl odborář. Podle něj někteří lidé sice dávají výpovědi, to se ale prý děje i při běžné situaci v podniku.

Aircraft Industries doplácí na problémy v Rusku, kam posílá většinu svých strojů. Letadla z Kunovic ale na ruském trhu výrazně podražila kvůli propadu hodnoty rublu vůči dolaru. Propad prodeje kunovické společnosti je výrazný. V roce 2013 prodala 20 letadel, a to převážně do Ruska. V roce 2014 prodala letadel 16, z toho do Ruska sedm.

Loni byla podle Mikuly prodána pouze čtyři letadla a letos pouhá dvě. Podle internetových stránek Aircraft Industries loni mířila tři letadla do Bangladéše a jedno do Alžírska a letos dvě do Ruska. Podle Mikuly jsou ale rozjednány další kontrakty a situace by se měla zlepšovat. Firma usiluje o průnik na další trhy, například do Indie.

Memorandum pro Čínu

Nedávno podepsala memorandum o dodávkách 20 letadel do Číny, ještě letos by jich tam měla prodat pět. Podmínkou je ale schválení certifikátů letadla L-410 čínským úřadem civilního letectví. Nové zákazníky společnost hledá také v západní Evropě s pomocí bývalého majitele cestovní kanceláře a senátora Václava Fischera, který nyní podniká v Německu.

V Rusku se mluví o tom, že by se výroba L-410 mohla přenést do této země, odkud jsou i majitelé Aircraft Industries, průmyslový holding UGMK. Část letounů by se měla vyrábět už napřesrok.

Šéf uralského koncernu řekl, že stroje vyráběné v Rusku by měly být určeny pro trh v Rusku a v sousedních státech. Výrobu letadel na jihovýchodě Moravy to ovšem podle kunovické firmy nijak neovlivní, bude pokrývat hlavně trhy v Asii, Africe a v Americe.

Aircraft Industries v roce 2014 utržila zhruba 1,8 miliardy korun, zisk činil 91,2 milionu korun. V roce 2013 tržby činily téměř 2,1 miliardy a zisk 154,4 milionu korun. Loňské výsledky hospodaření společnosti ještě známy nejsou.

Firma je účelově založenou společností pro vybrané perspektivní projekty leteckého průmyslu. V roce 2005 odkoupila konkurzní podstatu Leteckých závodů Kunovice, v následujícím roce obnovila výrobu dopravních dvoumotorových letadel L 410.

V roce 2008 do společnosti vstoupil ruský akcionář, těžařský holding UGMK, který získal 51 procent akcií, zbylých 49 procent držela česká obchodní společnost Pamco. Nyní je jako jediný akcionář zapsána společnost UGMK-Holding.

CIF24


Přečtěte si:

Obří Airbus A380 začne od května létat i do Prahy


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).