Menu Zavřít

VÝROBCI ČIPŮ V NAPĚTÍ

29. 12. 2008
Autor: Euro.cz

Globální firmy s plnými sklady mají velké potíže – a některé hledají finanční pomoc

Nevyužitá kapacita. Hrozba bankrotů. Vládní finanční pomoc. V americkém automobilovém průmyslu? Ne, jde o globální průmysl polovodičů, výrobce čipů, které v dnešní ekonomice pohánějí všechno, od mobilů až po chytrou infrastrukturu. Ačkoli se hodně pozornosti věnuje americkým autovýrobcům, otřesy v podnikání s čipy mohou mít pro země celého světa stejně rozsáhlé dopady a možná větší strategický význam.
Intel, Samsung a mnohé méně známé firmy napumpovaly v posledních letech obrovské sumy peněz do nových výrobních zařízení. Viděly velké příležitosti ve výrobě čipů pro rostoucí množství digitálních přístrojů, od iPhonů přes BlackBerry k elektrickým podnikovým monitorovacím systémům. Avšak teď, když celosvětová ekonomika zpomaluje, poptávka po těchto čipech prudce klesla. Společnosti, které vložily miliardy do nových továren, využívají jejich výkon z poloviny nebo ještě méně a přicházejí o hromady peněz. Situace je „zoufalá“, prohlašuje Daniel Heyler, šéf globálního výzkumu polovodičů pro banku Merrill Lynch v Hongkongu.
Průmysl polovodičů byl vždy cyklický a kdyby tahle doba byla normální, došlo by k nemilosrdnému zeštíhlení, protože by ti nejslabší hráči zavřeli brány nebo vyprodali zásoby. Tento pokles však vypadá odlišně od poklesů v minulosti. Výroba čipů je globálnější než kdy dřív a mnohé největší podniky jsou v Asii. Spousta vlád považuje výrobu polovodičů za strategicky významnou pro své ekonomiky. Některé vlády proto poskytují lokálním firmám finanční pomoc. Ta bude znamenat nižší ceny pro odběratele čipů, ale mohla by způsobit vážnou bolest společnostem, které soutěží bez vládní podpory. „To poslední, co si člověk přeje, je to, aby vlády pomáhaly méně konkurenceschopným společnostem,“ uvádí Avi Cohen, šéf výzkumu v bostonské makléřské firmě Avian Securities. „Nabídka nikdy nepolevuje.“
Rostoucím problémem je nevyužitá kapacita. Firma iSuppli zabývající se výzkumem trhu vydala 16. prosince upozornění klientům, že koncem prosince zásoby polovodičů pravděpodobně prudce vzrostou na 10,2 miliardy dolarů oproti 3,8 miliardy dolarů koncem září.
V prosinci byla zahájena vládní finanční pomoc. Největší čínský výrobce čipů Semiconductor Manufacturing International uzavřel dohodu, že od jedné společnosti v majetku státu dostane 170 milionů dolarů. Německé Sasko nabídlo firmě Qimonda pomoc ve výši 206 milionů dolarů, i když není jasné, zda bude uzavřena dohoda. A očekává se, že konsorcium státních a soukromých bank v Koreji poskytne společnosti Hynix Semiconductor nové úvěry v přibližné výši 600 milionů dolarů. „Jedna země začne uvažovat o finanční pomoci a potom se to tak nějak rozšíří,“ říká Christian Heidarson, vyšší výzkumný analytik firmy Gartner v Hongkongu. „Nikdo nechce, aby se jeho průmysl přesunul do jiné země.“

JE KONSOLIDACE NEVYHNUTELNÁ? Tchaj-wan toho má v sázce možná nejvíc. Tato země podporovala velký a lukrativní čipový průmysl tvořený takovými obry, jako je společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing, která se věnuje špičkové práci srovnatelné s prací firem Intel a IBM. Teď má však několik největších výrobců čipů v zemi vážné potíže. Hrstka společností vyrábějících paměťové čipy, které organizují data v osobních počítačích a ukládají informace v digitálních fotoaparátech a mobilních telefonech, možná přestane bez vládní finanční pomoci v roce 2009 podnikat. „Je to neúnosné,“ říká Frank Huang, předseda společnosti Powerchip Semiconductor, největšího tchajwanského výrobce paměťových čipů. „Právě teď žádná (čipová) společnost nemůže dosahovat zisku. Vláda musí tento průmysl podpořit.“ Náměstek ministra pro ekonomické záležitosti Š’ Jie-Š’ang oznámil 16. prosince, že vláda uvažuje o pomoci pro čipové společnosti.
Na akcie výrobců paměťových čipů už dolehly dvojí obavy týkající se hospodářského poklesu a vládní finanční pomoci. Singapurská společnost Chartered Semiconductor Manufacturing, německá firma Infineon Technologies a společnost Micron Technology se sídlem v Boise ve státě Idaho, ty všechny zažily v roce 2008 propad svých akcií nejméně o 75 procent.
V oblasti paměťových čipů je nejtvrdší konkurence, protože výroba je standardizovaná a čipy jsou považovány za komodity. V posledních letech společnosti vydaly spousty peněz na novou výrobu a v roce 2007 investovaly celkem 33 miliard dolarů. Protože jejich náklady jsou ze 70 procent fixní, je málo důvodů k omezování výroby. Takže i když se poptávka snížila, velcí asijští výrobci paměťových čipů dál zaplavují trh. „Proto jste svědky nejnižších možných cen,“ uvádí Heyler z banky Merrill Lynch.
Pro zákazníky mohou prudce klesající ceny vést k novátorštějším výrobkům. Levné čipy by například také mohly každému usnadnit uložení celé sbírky fotografií v mobilním telefonu.
Polovodičové firmy v USA jsou o něco izolovanější než firmy v Asii. Intel, největší čipová společnost na světě co do výnosu, byla postižena hospodářským poklesem, ale těží ze svého zaměření na výrobu mikroprocesorů, mozku osobních počítačů. Jejím jediným skutečným konkurentem v tomto podnikání je firma Advanced Micro Devices (AMD), která se usilovně snažila držet krok, protože se Intelu nemůže vyrovnat ve velkých investicích do nejnovějších výrobních technologií. Ani společnosti Texas Instruments a Qualcomm nesoutěží v komoditním byznysu s paměťovými produkty. Vyrábějí například čipy, které umožňují bezdrátové spojení z mobilních telefonů.
Zmatek v celosvětovém čipovém průmyslu asi chvíli potrvá. Přesto se zdá, že konsolidace je nevyhnutelná, zvláště u výrobců paměťových čipů. Když mezitím Tchaj-wan, Německo a další země budou dál finančně podporovat lokální společnosti, výrobci čipů jinde budou stát před obtížným rozhodnutím: zda soutěžit na nerovném hřišti, nebo uvolnit pole. „V této chvíli neexistují možnosti volby, které by neznamenaly velkou bolest,“ konstatuje Dale Ford, vyšší viceprezident společnosti iSuppli.
Bruce Einhorn, Hongkong, Arik Hesseldahl, New York, Cliff Edwards, San Francisco, Jack Ewing, Frankfurt. BusinessWeek

graf na s. 30; čísla na obou osách stejná jako v originále
VELCÍ UTRÁCEČI Investiční výdaje světových výrobců paměťových čipů
MILIARDY DOLARŮ
… ODHAD
Pramen: Merrill Lynch

zelený box na s. 31:
Čipy: nová ekonomika Pro výrobce čipů jsou velkým problémem vysoké fixní náklady. Takže když klesá poptávka, mnozí dál chrlí čipy, aby kryli své režijní náklady. V článku The New Economics of Semiconductor Manufacturing (Nová ekonomika výroby polovodičů) se Clayton Christensen z Harvardu zabývá zvládáním těchto tlaků.
Christensenův článek si můžete přečíst na adrese
http://bx.businessweek.com/semiconductors/reference/

ebf - tip - debata

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

PŘEKLAD: Jiří Kasl

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).