Menu Zavřít

VYŠACHOVANÝ ŠÉF

15. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Coca-Cola

Atlanta (NYT, FT) – Naprosto nečekaně ohlásil americký výrobce nealkoholických nápojů Coca–Cola další reorganizaci. Současně odstoupil dosavadní prezident a provozní ředitel Jack Stahl. Překvapení bylo o to větší, že právě Stahl vyjednával s investory a analytiky plány na reorganizaci.

Sedmačtyřicetiletý Stahl si údajně již delší dobu příliš nerozuměl se svým partnerem ve vedení podniku, s Douglasem Daftem, a byl ze své práce hodně rozčarován. Tvrdí to zdroje z Coca–Coly. V podobném duchu se však pro tisk vyjádřil i analytik Andrew Conway z Morgan Stanley: „Již několik měsíců bylo zjevné, že Stahl i Daft mají odlišné vize, pokud jde o reorganizaci firmy, a nejsou ani schopni dohodnout se na dlouhodobé strategii. Nejmenovaný zdroj blízký nejvyššímu vedení společnosti uvedl, že i přestože Stahl měl titul prezidenta společnosti, nebylo vůbec jisté, že se stane i výkonným ředitelem podniku. Možná i proto se nakonec rozhodl odejít. Již dříve měl lukrativní nabídky, například z Campbell Soup.

ebf - tip - debata

Podle plánu reorganizace, s nímž oficiálně přišli ještě oba muži z vedení společně, bude podnik rozdělen na čtyři části. Tři budou podle teritorií, tedy Amerika, Asie a Evropa–Afrika. Čtvrtá se označuje jako New Business Venture. Tím se zlikvidují místa dvou provozních ředitelů a prezidenta. Šéfové jednotlivých částí firmy budou přímo odpovědni Daftovi.

Analytici zatím nejsou schopni se shodnout na tom, zda reorganizace Coca–Cole pomůže. Firma se již několik let potýká s nemalými problémy. Prodeje nápojů klesají a investoři už delší dobu vyjadřují své rozčarování.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).