Menu Zavřít

Výstav pivovarů klesl kvůli zvýšení daně o desetinu

10. 8. 2010
Autor: profit

Českým pivovarům klesla výroba piva v prvním pololetí o deset procent. Vyplývá to z odhadu výkonného ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého. Za celý loňský rok přitom výroba klesla o šest procent.

Autor: Euro

ebf - tip - debata

Za hlavní důvod poklesu Veselý považuje lednové zdražení piva v důsledku zvýšení spotřební daně. „Letos je to vliv spotřební daně, jednoznačně. Naopak tlak ekonomické krize se zlepšuje, například turisté se vracejí,“ uvedl Veselý. Spotřební daň u piva se od ledna zvýšila zhruba o 50 haléřů na půllitr, většina pivovarů následně zdražila půllitr až o korunu. Stát si za zvýšení daně na přelomu roku od pivovarníků vysloužil vlnu kritiky. Vyšší daň prý v konečném důsledku nepřinese slibovaný výnos z daní do státní pokladny, výrobce naopak poškodí.

Podle dřívějšího vyjádření pivovarníků nedávná analýza společnosti PricewaterhouseCoopers prokázala, že po zvýšení spotřební daně u piva o 40 haléřů poklesne spotřeba nápoje v peněžním vyjádření o 1,4 miliardy korun. Pokles spotřeby piva by následně ovlivnil zaměstnanost v pohostinských službách i pivovarech.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).