Menu Zavřít

VyVolení vládnou i na webu

16. 9. 2005
Autor: Euro.cz

Centrum.cz, Seznam.cz

PRAHA (oh) - Reality show Big Brother neprohrává souboj s konkurenčními VyVolenými jen na televizních obrazovkách, ale také na internetu. A to jak v počtu vyhledávaných slov, tak v návštěvnosti specializovaných webových stránek jednotlivých pořadů. Televize Nova a Prima si pro jejich provozování vybraly za partnery největší české internetové portály – Nova se spojila se Seznamem a vytvořila webové stránky www.seznam.cz/bigbrother, stránky VyVolených připravuje Prima společně s portálem Centrum.cz na adrese www.vyvoleni.centrum.cz. Stránky věnované VyVoleným jednoznačně porážejí konkurenční web Big Brothera.
Ze zjištění týdeníku EURO vyplývá, že návštěvnost portálu Big Brothera byla v předminulém týdnu o 20 až 50 procent nižší než konkurenční projekt. Z tohoto hlediska bylo v předminulém týdnu nejsledovanějším dnem pondělí 5. září, kdy portál VyVolených navštívilo téměř 200 tisíc unikátních uživatelů, přičemž Big Brother přilákal o 40 tisíc čtenářů méně. Z pohledu statistiky jsou rovněž zajímavá data pojednávající o počtu zhlédnutých, respektive zobrazených stránek. Ve zmiňovaném týdnu viděli návštěvníci webu Big Brothera celkem 4,388 milionu stránek, zatímco čtenáři portálu VyVolených projevili daleko větší zájem o informace, počet zhlédnutých stran dosáhl 21,851 milionu. Uvedená data není možné porovnávat zcela exaktně, portály měří statistiky odlišným způsobem – zdrojem dat za Centrum.cz je společnost NetMonitor, pro Seznam.cz sbírá data iAudit. Podle odhadů se statistiky uvedených projektů rozcházejí na denní bázi zhruba o jedno až dvě procenta.
Nadvládu VyVolených dokazují i statistiky nejhledanějších slov na českém internetu. Na portálu Centrum.cz se slovo VyVolení dostalo na druhé místo žebříčku, hned za slovo Praha; výraz Big Brother se ve sledované „top 5“ neumístil. Ještě tragičtěji dopadl Big Brother na „domovském“ Seznamu, kde se prozatím neprotlačil ani mezi patnáctku nejhledanějších slov, zatímco VyVolení si v zářijovém žebříčku prozatím drží třetí pozici. Také poměr vyhledávaných slov na portálu Atlas.cz, trojce českého internetu, vychází ve prospěch VyVolených, kteří Big Brothera porážejí poměrem 65:35.
Oldřich Bajer, spolumajitel portálu Centrum.cz, je v tuto chvíli spokojen nejen s úspěchem webu VyVolených, ale také se spoluprací s televizí Prima. „Od začátku tento projekt vnímáme jako novou a obrovskou zkušenost s multimédii. Na českém trhu doposud nebyl projekt, který by lépe ukázal, jak je národ připraven na nové multimediální technologie, například využívání on-line kamer z vily či stahování videosekvencí. Navíc na specializovaných stránkách návštěvníci najdou exkluzivní materiály, které si jinde nepřečtou ani neuvidí. Proto věřím, že tento projekt může výrazným způsobem ovlivnit nárůst počtu internetových uživatelů v Česku,“ říká Bajer.

VyVolení porážejí Bratra
Návštěvnost webových stránek reality show
Den - BigBrother - VyVolení

WT100

  • 5.9. - 159110 - 199227
  • 6.9. - 155402 - 192571
  • 7.9. - 127492 - 190008
  • 8.9. - 144494 - 169970
  • 9.9. - 138208 - 167628
  • 10.9. - 68911 - 111050
  • 11.9. - 67778 - 143456

Pozn.: počet unikátních návštěvníků v daný den
Pramen: NetMonitor, iAudit

  • Našli jste v článku chybu?