Menu Zavřít

VÝZNAM A ÚLOHA TERROIRU

22. 1. 2002
Autor: Euro.cz

Každé z vinohradnických území má své přednosti

CIF24

Na mapě australského vinohradnictví jsme si minule určili jednotlivé regiony. Podíváme se na ně dnes blíže a seznámíme se s jejich nejvýznamnějšími oblastmi.
Barossa Valley se chlubí největší produkcí jakostních vín. Severně od Adelaide nalezneme vinice, kde ideálně vyzrávají zvláště modré odrůdy, z nichž nejlepší hrozny dávají Semillon a Shiraz. Bílé sorty jsou zastoupeny Ryzlinkem, kdysi vysázeným německými osídlenci. Ostatní bílé odrůdy se v Barossa Valley tolik neprosazují a jejich domovem je spíše sousední Eden Valley. Vysoká kvalita pěstovaných hroznů přilákala do oblasti mnoho významných producentů. Sídlí tam například největší australská vinařská firma Penfolds, dalšími známými „obyvateli“ jsou Orlando a Yalumba.
Další z regionů, Clare Valley, leží v hornaté lokalitě ve vyšších polohách a tvrdí se o něm, že dává nejlepší ryzlinky v zemi. Ostatní bílé odrůdy tam jsou rovněž úspěšné, takže se tomuto údolí přezdívá australské Toskánsko. V poslední době se ukazuje, že některé tratě se hodí ideálně pro Cabernet Sauvignon, a zdá se, že na nich uspěje i Shiraz, poskytující právě v této oblasti hrozny s typickými jedinečnými vlastnostmi.
Adelaide Hills je hornaté území s chladnějším mikroklimatem, kde si libují Sauvignon a Chardonnay. Vedle bohatých vůní a obsáhlých chutí je zdobí přítomnost ostřejších kyselinek, což je připodobňuje vínům evropským. V poslední době se prosazuje i Pinot Noir a veleznámé jsou tamní sekty.
Coonawarra je podle mnohých nejlepší oblast na australská červená. V místech mezi Adelaide a Melbourne se sice réva pěstuje již dlouho, nicméně význam Coonawarry roste od šedesátých let, kdy se tam prosazuje výsadba modrých sort. Temné Cabernety a hutné, „plnotučné“ Shirazy jsou považovány za nejlepší v Austrálii a sbírají ocenění všude, kde se objeví.
V chladnějším a sušším Pathaway se zabydlely hlavně Sauvignon a Chardonnay. K tomu, aby vydaly to nejlepší, je nutná vydatná závlaha. Réva se za ni odvděčí surovinou s bohatým obsahem jednotlivých složek s typickým odrůdovým textem.
Southern Vales jižně od Adelaide proslavují především kouřově „navoněné“ Shirazy. Vedle nich se ale stejně razantně do přízně konzumentů tlačí bohaté Cabernety a krok s nimi drží i voňavá Chardonnay s drzým koncem.
K dalším oblastem se dostaneme příště. Nyní se podrobněji podívejme na víno z produkce sklepů Rosemount Estate, nejvýznamnější rodinné firmy v zemi, kde důsledně upřednostňují kvalitu a v rámci této priority maximálně využívají podmínek toho kterého území. Jejich širokou nabídku zajišťuje pro Českou republiku společnost Global Wines. Pro prezentovaný Shiraz ´00 – Rosemount Estate bylo použito hroznů ze čtyř lokalit, z nichž každá vtiskuje vínu své nejlepší vlastnosti.
Jedná se o patricijské víno temné jiskrné barvy, jedno z těch, která dávají za pravdu hlasům o výsostné kvalitě, jakou australská vína dosahují v posledních letech. Buket je obsažný, širokého spektra s lehkou převahou ovocitých prvků, stopami vanilky, hroznů a čokolády. Se širokoúhlým záběrem vůně si nezadá ani chuť, bohatě strukturovaná a vybalancovaná do excelentní kulatosti. Vedle sebe se řadí podíl hroznovitosti, tmavých peckovin, vše sledované ne bezvýznamnou stopou vanilkovo-nugátovou, s patrnými tříslovinami a nádechem po dřevě. Chuti ale přicházejí na patro postupně, jedna ustupuje druhé, aniž by však sama zanikala či pozbyla sebevědomí. Celkovým dojmem je akord předlouhého projevu, v němž všechny noty zní se stejnou intenzitou až do konečného dozvuku. Charakterem dokonale doplní pečená masa, kde se prosadí jeho kořenitý závěr. Umí být také dobrým partnerem výraznějších úprav těstovin. Po první sklence tohoto vína plně pochopíme důvod, pro který měla Austrálie jednu z nejvyhledávanějších expozic na loňském veletrhu Vinexpo a proč se tento Shiraz již po pět let objevuje v žebříčku TOP 100 časopisu Wine Spectator.

  • Našli jste v článku chybu?