Menu Zavřít

Vyzrazení rizika

1. 6. 2006
Autor: Euro.cz

Bezpečnost jaderných reaktorů

WT100

PRAHA (črk, WISE CZ) - Pověst nového francouzského tlakovodního reaktoru třetí generace EPR (European Pressurized Reactor), který se honosil údajnou vyšší úrovní bezpečnosti proti dnešním jaderným elektrárnám, je ohrožena. Francouzský aktivista Stéphane Lhomme z organizace Réseau Sortir du nucléaire zveřejnil informaci, že reaktor není odolný proti teroristickým útokům, protože neodolá pádu letadla.
Francouzská bezpečnostní služba uspořádala v jeho bytě razii a mezi zabavenými dokumenty našla interní zprávu, kterou v roce 2003 pro francouzský Úřad pro jadernou bezpečnost IRSN připravil vedoucí pracovník státní elektrárenské společnosti EdF Bruno Lescoeur. Ta zveřejněné tvrzení dokládá. Po čtrnáctihodinovém výslechu byl Lhomme obviněn z porušení státního tajemství a hrozí mu až pětileté vězení. Ze solidarity proto řada organizací i politiků dokument zveřejnila na internetu. Mezi jinými dva francouzští senátoři, několik poslanců, tamní Strana zelených a předsedkyně Komise Evropského parlamentu pro lidská práva.
První reaktor EPR se už před rokem začal stavět ve Finsku, druhý exemplář by měl být dle nedávného rozhodnutí EdF vybudován ve Francii ve Flammanville. EdF také předložila nabídku britské vládě na dodávku deseti těchto reaktorů a doufá, že další zakázky získá v Číně a v Indii. Naprostá nepřipravenost na eventualitu teroristického útoku podle vzoru 11. září však může tyto kontrakty ohrozit.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).