Nic podobného Bastionu v Praze nenajdete. Restaurace oceněná architektonickou obcí hlavní cenou Grand Prix je nenápadně zasunutá do komplexu středověkých hradeb z dob Karla IV.
Architekti ctili pevnost a mohutnost dávných hradeb, a proto navrhli robustní, minimalistickou budovu restaurace Bastion Prague restaurant tak, aby nevyčnívala z hradeb, ale byla jejich přirozeným „výstupkem v opevnění“, jak zní ostatně překlad francouzského výrazu bastion. K budově přináleží rozlehlá terasa osázená sérií soch Radka Andrleho (každý rok tu představují jiného českého umělce). Stojíme na jejím okraji s manažerem Bastionu, obhlížíme Prahu pod námi a já poslouchám veselé příběhy z firemních a soukromých oslav, které svědčí o tom, že v tomto výjimečném podniku na výjimečném místě se hostům líbí víc než dost. Barman nám právě přináší jako důkaz luxusní kabelku, která tady po včerejší oslavě jaksi zbyla. Její majitelce se ani nedivím. Ve vinném lístku najdete výběr ze sta druhů vín a šampaňských. Na baru restaurace se skvějí premiérové rumy, whisky, cognac, přičemž některé ročníky jsou i více než 100 let staré a pravděpodobně je v Čechách nikde jinde nenajdete.
Pro firemní večírky je tato restaurace opravdu vyhledávaným místem. Ale díky terase a krásnému výhledu na město jde o ideální místo i pro pracovní oběd, romantickou večeři, tiskovou konferenci nebo pro ty, kteří si chtějí dát opravdu dobrou kávu. Ostatně v týmu Bastionu najdeme i profesionálního baristu.
Velmi mladé a zároveň staré
Restaurace Bastion je prvním počinem rozsáhlejšího projektu modernizace univerzitního kampusu Albertov a přilehlých rozsáhlých, dosud nezastavěných ploch, které tvoří v rámci centra Prahy unikátní místo.
Hradby dosud stále oddělují „vnitřní“ Nové Město od území „za hradbami“ v podobě Folimanky a části Vyšehradu.
Historický bastion, po němž nese restaurant jméno, vznikl, když se původní gotické hradby přestavovaly na barokní. Byl odkryt při archeologickém průzkumu teprve před několika lety, takže místo restaurace je zároveň velmi mladé i staré. Ostatně toto napětí je cítit i mezi ultramoderní budovou v minimalistickém stylu, která je dílem architektonického MCA atelieru, a terasy, kterou nese sedm set let staré opevnění.
Karel IV. by mohl být spokojen
Menu v Bastion Prague restaurantu se skládá ze sezonních surovin mezinárodní a české kuchyně. V nabídce naleznete zhruba 20 pokrmů a hosté si mohou sestavit vlastní degustační menu. V nabídce jsou skvělé saláty, domácí těstoviny a denně čerstvé ryby. Oblíbená je studená tomatová polévka z rajčat San Marzano s grilovanou mušlí sv. Jakuba a bazalkovým crčmem nebo grilované filátko mořského vlka se závitkem jarní zeleniny v tyrolském špeku podávané s olivovou tapenádou a krevetovým bisque. Filetto Bastion je pak názvem pro lahodné svíčkové řezy prokládané tyrolskou šunkou, k tomu pečené grenaille na mořské soli ochucené lanýžovým olejem a vinným demi glace.
S otevřením Bastionu jeho majitelé stáli před obrovskou výzvou, jak na roky zapomenuté místo, které je sice v centru Prahy, upozornit hosty a připravit pro ně skloubením designu, výjimečné kuchyně a nabídky vín a destilátů zážitek, za kterým se budou rádi vracet. Karel IV. by mohl být spokojen. Hradby jeho velkolepého Nového Města díky projektu restaurace Bastion ožívají. A to často až do časných ranních hodin.
Bastion Prague restaurant Horská 1751/4, Praha 2 t: 736 114 124 e: info.bastion@email.cz www.bastion-prague.cz otevřeno: Po-Ne 11.00-24.00
O autorovi| Václav Herz, herz@mf.cz