Menu Zavřít

Vzkaz Milošovi

5. 5. 2017
Autor: Redakce

Když chcete pochopit podstatu toho, co se aktuálně děje, je dobré trochu poodstoupit. Uvidíte jednotlivé události v netušených souvislostech. A hysterická scéna předvedená prezidentem Zemanem při přijetí premiéra Sobotky pak nevypadá jen jako ostuda. V hlavní roli nemusela být letitá averze vůči Slávkovi, ani zrovna na just bolící noha. Jeden velezkušený znalec politického zákulisí při rozhovoru s autorem jen tak mezi řečí poznamenal „a ten zátah u Pelty, to je panečku pěkný vzkaz Milošovi“.

A zdá se, že to opravdu sedí. Obviněný Pelta je letitým kamarádem hlavy státu, stejně jako vyšetřovaný Mirek Jansta, který ho provází celou politickou kariéru. A Karel Březina, šéf úřadu Milošovy vlády a kdysi nemladší ministr Česka v dějinách zasedající v kabinetu s Grégrem či Fenclem v bohatýrských časech dnešního prezidenta taky není až tak „Slávkův kluk“, jak se občas tvrdí.


Přečtěte si o tom, jak Sobotka vycouval z demise


A naproti tomu Lenka Brádáčová, která jako vrchní státní zástupkyně drží pevně v rukou otěže čerstvé kauzičky a u níž se momentálně chladí výstupy vyšetřovatelů dotačního podvodu na Čapím hnízdě, je zcela zásadní postavou party, která během posledních pár let proměnila státní zastupitelství v nejdůležitější bezpečnostní složku jedné politické partaje. Té, jejímuž předsedovi se teď fakt nehodí, aby se mu v papírech na ministerstvu financí hrabal nějaký úplně cizí člověk. A Miloš? Tomu se zase úplně stejně nehodí, aby před prezidentskou volbou někdo dělal z jeho nejbližších spojenců a osobních přátel korupčníky a zloděje.


Čtěte další komentář Pavla Párala k vládní krizi:

Babiš poprvé v šoku


Ono sice opravdu není třeba být naivní ohledně peněz tekoucích českým sportem. Nicméně z toho, co bylo zatím z kauzy zveřejněno, nevyplývá, že by třeba ten Pelta dělal něco jiného, než má v popisu své práce, tedy snažit se získat maximum peněz pro český fotbal. To by za chvíli mohli brát do vazby Středulu za to, že lobuje za navýšení mezd pro státní zaměstnance. Jestli policisté rychle nevytáhnou něco ostřejšího, tak bude kauza směřovat k další blamáží státních zástupců. I když je fakt, že odposlechů, které budou unikat do Lidovek a MF Dnes, bude asi tolik, že do prezidentské volby vystačí.

MMF24

Přečtěte si o nedůstojné taškařici na Hradě:

Nedůstojný konflikt na Hradě: Zeman znevážil Sobotku kvůli demisi

Zeman: Odejít by měl jen Sobotka. Demise je jeho zoufalstvím

Politolog Kunštát: Hádka Zemana se Sobotkou posílí znechucení z politiky

 Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).