Ministrem průmyslu se po „odkloněném“ Martinu Kocourkovi stal Martin Kuba. Možná je tedy na čase se ptát, proč vlastně musel Kocourek skončit. Podle spekulací totiž Kocourek zdaleka nebyl jediným, kdo si odklonil nějaké peníze prostřednictvím Key Investments. Faktem je, že sám o sobě nenápadný Kocourek mohl vadit málokomu. Ač ministr, nehrál žádnou roli v mocenských tahanicích v rámci ODS. Za jeho zády stál sice lobbista Ivo Rittig (skrze Kocourkova poradce Josefa Jindru), ten se však díky Nečasovi mohl nedávno vrátit do náruče Petra Bendla a své aktivity přesunout na ministerstvo zemědělství. Jenže ke Kocourkově smůle začaly radnice Prahy 6 a 10 požadovat desítky milionů korun, které společnosti svěřily, a vyhrožovat soudy. Podle spekulací z prostředí lobbistů a politiků ale Key Investments nyní peníze fyzicky nemá. Namísto toho drží „jen“ pohledávky u některých politiků a lidí na ně napojených, kteří prozatím odmítají platit. Náhlý „únik“ informací o Kocourkovi proto může znamenat vzkaz ostatním: Kocourkova politická smrt nikomu extra neublížila, ale může být mnohem hůř. Pokud nebudete spolupracovat, příště dojde na vás! Těžko říct, kdo všechno adresátem takového vzkazu mohl být. Hovoří se o tom, že směřoval především na Pražský hrad ke kancléři prezidenta Jiřímu Weiglovi…
Česko v minulém týdnu oslavilo dvaadvacáté výročí od sametové revoluce. V pondělí Právo informovalo, že kdosi při jednání výkonného výboru ve stranickém sídle KSČM v ulici Politických vězňů jedné z pracovnic stranické centrály ukradl z kanceláře peněženku. V porovnání s krádežemi komunistů za minulého režimu je to značný sešup. Buďme za něj rádi!
Blíží se Vánoce, takže je namístě naučit se připravit jedno z tradičních svátečních jídel. Kombinace ingrediencí se sice někomu může zdát nechutná, ale konzumace tohoto původně regionálního pokrmu v nadcházejících týdnech beztak čeká celé Česko.
Na jihočeského kubu je třeba: 500 g krupek, 300 g sušených hub, 200 g uvařeného uzeného masa, sádlo, česnek, pepř, sůl, kmín. Postup: Krupky uvaříme, scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Na sádle podusíme houby se solí a kmínem. Vše smícháme, přidáme sůl, pepř, česnek, dáme do vymazaného pekáče a zapečeme. Podáváme s kyselou okurkou. Pečlivou přípravou tohoto pokrmu je známá především proslulá lovecká restaurace U Huberta v Hluboké, která Kubu díky svým Dlouhým prstům dodává i do kantýny ve Strakově akademii.