Menu Zavřít

Vzorem pro Hyundai

4. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Kia Motors

KL24

Sto tisíc. Právě tolik osobních vozů už vyrobila jihokorejská automobilka Kia Motors v závodě na Slovensku od zahájení výroby v loňském prosinci. „Hlavními odběrateli jsou západoevropské země v čele se Španělskem, Velkou Británií, Francií a Itálií. Z východoevropských zemí je o naše auta zájem hlavně v Polsku,“ tvrdí Dušan Dvořák, mluvčí Kia Motors Slovakia. Obliba modelu cee´d je dobrou zprávou pro českou továrnu Hyundai. Model i30, jenž se tam má vyrábět, je totiž s cee´d v zásadě totožný a Hyundai nebude mít zřejmě problémy s jeho prodejem.
Dle původních záměrů se Kia chystá letos na Slovensku vyrobit přibližně 150 tisíc vozidel, přičemž v roce 2009 by produkce měla stoupnout až na 300 tisíc kusů ročně. Kia plánuje v závodě výrobu ještě jednoho modelu, podrobnosti zatím nezveřejnila. V závodě u Žiliny zatím pracuje přibližně 2500 z plánovaného počtu 3000 zaměstnanců. Dalších asi 7000 pracovníků by měly zaměstnat dodavatelské firmy korejské firmy. KIA Motors chce na Slovensku investovat více než jednu miliardu eur (27,5 miliardy korun).
Před časem automobilka rovněž oznámila, že do roku 2012 zdvojnásobí v závodě výrobu motorů na 600 tisíc kusů ročně. Pohonné jednotky by měla dodávat i pro český podnik Hyundaie, který se staví v Nošovicích. Kromě Kia Motors vyrábějí na Slovensku auta také Volkswagen a PSA Peugeot Citroën. Automobilky podporují značný růst slovenské ekonomiky a přispívají ke zlepšení bilance zahraničního obchodu země.

  • Našli jste v článku chybu?