Menu Zavřít

Vzpomínka na Turín

20. 11. 2003
Autor: Euro.cz

Test

Návrhářská firma Ghia, pojmenovaná po svém zakladateli Giacintovi Ghiovi, se stala počátkem sedmdesátých let součástí koncernu Ford. V posledních letech se do výroby žádné její studie nedostaly, ale americká automobilka používá na evropském trhu emblém Ghia pro označení nejlépe vybavených verzí svých vozů. Ford Mondeo navíc nabízí jako pohonnou jednotku úspornou benzinovou osmnáctistovku SCi s výkonem 130 koní pouze v tomto luxusním provedení. Alespoň někde tak otisk turínské společnosti trvale zůstává.
Pro rok 2004 prošlo Mondeo úpravami jak zvenčí, tak v interiéru. Zatímco design karoserie se změnil minimálně a týká se například zvětšeného modrého oválu s nápisem Ford, uvnitř vozu je proměna patrnější. Zejména středová konzole je zpracována pečlivěji a s elegantními oválnými hodinami zdobí přístrojovou desku. Redakce týdeníku EURO měla k dispozici pětidveřovou verzi vybavenou koženými potahy Alcantara a volantem, jehož věnec je částečně dřevěný. V takovém prostředí si řidič připadá jako v klubu pro byznysmeny, ale musí být připraven zaplatit dalších 73 tisíc, aby je spolu s osmnáctipalcovými koly získal. Dojem pouze mírně narušovaly ovladače elektronického stahování oken, které svým tvrdým plastem působí ve voze nepatřičně.
Chování Mondea na silnici je ve střední třídě příkladné. Podvozek je komfortní a nerovnosti dobře tlumí, neztrácí však na stabilitě ani v rychle projížděných ostrých zatáčkách, ve kterých se auto pohybuje nezáludně a předvídatelně. Posilovač řízení pracuje spolehlivě, takže je při vyšších rychlostech tužší, kdežto ve městě se dá volant ovládat jedním prstem.
Předností nové benzinové osmnáctistovky je kromě velmi tichého chodu systém spalování, díky němuž se spotřeba při lehkém zacházení s nohou na plynovém pedálu drží nízko. Jelikož však Mondeo svádí jízdními vlastnostmi k rychlé jízdě a k takové je potřeba držet motor ve vysokých otáčkách, ocitá se průměrná spotřeba často spíše na úrovni devíti až deseti litrů. To třeba když řidič zatouží vyzkoušet výrobcem udávané zrychlení z nuly na sto kilometrů za 10,6 sekundy. Na hladké a přesné převodovce pak zůstává šestý stupeň bez využití.

Ford Mondeo 1,8 SCi Ghia
Motor zážehový čtyřválec
Objem 1798 cm3
Max. výkon 96 kW
Převodovka 6stupňová, manuální
Nejvyšší rychlost 207 km/h
Průměrná spotřeba 7,2 litru na 100 km
Základní cena 772 900 Kč

Klady

- tichý motor
- vylepšený design interiéru
- jízdní vlastnosti

ebf - tip - debata

Zápory

- vyšší příplatek za luxus
- horší záběr v nízkých otáčkách
- agregát SCi pouze s výbavou Ghia

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).