Menu Zavřít

Vzpomínky na drachmu

31. 5. 2012
Autor: Euro.cz

CIF24

Přestože řecký dluh už není hlavní starostí ekonomů, důvěru v helénský stát bude jen těžké obnovit. Hlavně kvůli složité dohodě mezinárodních věřitelů z minulého měsíce. Dokazují to i čísla z řeckých bank, od nichž stále utíkají klienti. Jen za únor zmizelo z řeckých kont více než šest miliard eur, v meziročním srovnání jde potom o téměř devatenáctiprocentní úbytek.
V té souvislosti jsou zajímavá slova guvernéra Polské národní banky respektovaného ekonoma Marka Belky. Ten označil situaci v Řecku za „beznadějnou“ a navrhl částečné zavedení národní měny. „Netvrdím, že by Řecko mělo vystoupit z eurozóny. Pro vnitřní potřeby bych si ale dokázal představit zavedení speciální měny, která by byla používána uvnitř státu, zejména ve veřejném sektoru,“ prohlásil Belka.
Hodí se připomenout čísla, která vzešla ze studie na athénské Panteion Univerzitě. Analýza se snažila odhadnout, jaký dopad by mělo obnovení drachmy na řeckou inflaci v následujících pěti letech. I když by takový krok konečně pomohl vnitřní devalvaci, pro Řeky by následný růst cen rozhodně jednoduchý nebyl.

  • Našli jste v článku chybu?