Menu Zavřít

WALT DISNEY UVÁDÍ

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Média

Před týdnem oznámená fúze společností Central European Media Enterprises a Scandinavian Broadcasting System se českých diváků nijak nedotkne. Noví majitelé TV Nova se ovšem začínají pouštět do restrukturalizace televizního trhu v Maďarsku.

O tom, že je Central European Media Enterprises (CME) na prodej, se povídalo i v Praze už dlouho. Londýnský mluvčí společnosti Gerry Buckland však až do minulého pondělí reagoval na všechny otázky týkající se chystaného prodeje CME vyhýbavou odpovědí „No comment . Východoevropské televizní impérium Ronalda Laudera, jednoho z dědiců kosmetické firmy Estée Lauder, však mohl zachránit před rozpadem jen silný kupec. Hospodářské výsledky společnosti jsou chabé a to se odrazilo nejen na loni sní ženém ratingu společnosti, ale i na ceně akcií. V březnu 1997 se cena akcií CME vyšplhala v New Yorku na své historické maximum - těsně pod úroveň 35 dolarů za kus. Pak už však jen klesala, aby loni v září dosáhla historického minima těsně nad hranicí pěti dolarů za akcii.

V roce 1997 se musela CME rozloučit s nadějí, že se usadí na východoněmeckém trhu. Plán s televizní stanicí Plus TV nevyšel. Podobně CME dopadla i v Polsku, kde loni prodala třetinový podíl v komerční televizní stanici TVN, které se nepodařilo dosáhnout očekávané sledovanosti.

Loni v létě pak mezinárodní ratingové agentury snížily známky, kterými hodnotí výkonnost celé společnosti. Standard & Poor s snížila v polovině loňského srpna rating CME z BB- na stupeň B+ a změnila dosavadní pozitivní výhled CM E na negativní. V září přehodnotila rating CME i Moody s, když společnost přehodnotila ze stupně B1 na B2, a později dokonce na B3.

To vše bylo reakcí na slabé hospodářské výsledky společnosti Central European Media Enterprises, která v roce 1997 zaznamenala ztrátu ve výši zhruba 85 milionů dolarů, zatímco loni už to bylo asi 125 milionů USD. Za zhruba pět let své existence se tak společnost nedostala z červených čísel.

Minulé pondělí (29. března) oznámila společnost Scandinavian Broadcasting System (SBS), že CME odkoupí za 615 milionů dolarů. Transakce bude uskutečněna výměnou akcií. Za jednu akcii CME dostanou jejich držitelé půl akcie Scandinavian Broadcasting Syste m.

SBS, která sídlí v Lucembursku a v níž vlastní významný podíl americká společnost Walt Disney, se pokoušela etablovat ve východní Evropě už dříve. Dlouhou dobu například její zástupci vyjednávali s Investiční a Poštovní bankou o ;prodeji majoritního podílu v TV Prima. Nakonec se však IPB dohodla s Vladimírem Železným a vložila Primu do společného podniku. SBS tak zapustila kořeny jen v Maďarsku. Nyní získává kontrolu nad šesti televizními stanicemi v Čes ké republice, v Maďarsku, na Slovensku, ve Slovinsku, v Rumunsku a na Ukrajině.

Spojování obou mediálních společností bude probíhat následujících šest až osm měsíců a na jeho konci bude evropské impérium provozující osmnáct televizních a dvanáct rozhlasových stanic ve třinácti zemích. Televizní stanice SBS už nyní sleduje asi 75 milionů lidí v šesti zemích západní Evropy. Nyní SBS přichází na trh se zhruba osmdesáti miliony potenciálních diváků, což z ní vytvoří největší, avšak nikoli nejsilnější mediální společnost v Evropě. Tou zůstává i nadále německý Bertelsmann. Celkové příjmy obou spojovaných firem loni dosáhly výše 594 milionů dolarů, z nichž 109 milionů dolarů činily příjmy TV Nova.

Šéfa společnosti SBS Harryho Sloana nyní láká polský trh, ale podle zprávy agentury Reuters z minulého úterý není pravděpodobné, že by tamní mediální rada udělovala nové licence.

MMF24

Analytici jsou zatím v hodnocení nové akvizice SBS opatrní. Například agentura Moody s navzdory ohlášené fúzi minulý týden ponechala rating CME na stupni B3. I tato agentura ovšem očekává, že spojení obou společností by mělo přinést sníže ní nákladů.

K prvním racionalizačním opatřením přistoupí SBS v Maďarsku, kde je spolumajitelem maďarské celoplošné stanice TV2. Většinovým vlastníkem kabelového kanálu TV3 je zase CME. Minulý čtvrtek oznámil maďarský deník Magyar Hírlap, že program TV3 bude bu ď zrušen, nebo radikálně změní svou tvář. V rozhovoru pro maďarský list to potvrdil prezident TV2 Dezso Pinter. Podle maďarských zákonů totiž není možné, aby jedna společnost držela „vlivný podíl ve dvou celoplošných stanicích. Vlastnit dvě televiz ní stanice s celonárodním dosahem je možné pouze tehdy, pokud je alespoň jeden z kanálů specializovaný - kupříkladu vysílá-li celý den jen hudební klipy.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).