Menu Zavřít

Web ČSSZ mate podnikatele ohledně nemocenské

6. 12. 2006
Autor: Euro.cz

Ani necelý měsíc před začátkem nového roku nemají podnikatelé jasno, na jaký systém nemocenského pojištění se v roce 2007 připravit. Nehledě na poslední vyjádření politiků totiž na webu České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) najdou původní verzi dokumentu, informujícího o změnách nemocenské k 1. lednu 2007.

Upozorňuje na to podnikatelský týdeník Profit.

Přímo na hlavní stránce webu ČSSZ najdou návštěvníci dokument nazvaný Změny v nemocenském pojištění a pojistném od 1. 1. 2007. Bez jakýchkoliv poznámek, informujících o pravděpodobných změnách, zde podnikatelé najdou původní sociálně-demokratický scénář změn. Ten předpokládal, že už od 1. ledna 2007 budou zaměstnavatelé proplácet prvních 14 dnů nemoci svým zaměstnancům sami, výměnou za snížení odvodů z 3,3 na 1,4 procenta. Pouze firmy s méně než 26 zaměstnanci by si mohly vybrat, zda na nový systém přistoupí, nebo nechají vyplácení nemocenské na státu. Profit připomíná, že proti změně nemocenské protestovali spolu s ODS také zástupci podnikatelů.

Už před několika měsíci přitom tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) začal hovořit o nutných úpravách původně schváleného scénáře, protože jednorázová změna by příliš zatížila státní rozpočet. Na začátku listopadu pak sněmovna skutečně schválila kompromisní novelu. Podle ní by sice od 1. ledna 2007 měly dávky vyplácet samy firmy, odvody by ale zůstaly na nynějších 3,3 procenta. Stát by pak firmám výdaje vrátil. Procento odvodů by se postupně snižovalo v letech 2008 a 2009, spolu s ním by klesaly i náhrady nákladů od státu. „O tomto scénáři informuje ČSSZ na jiném místě webu, avšak bez provázanosti s výše zmíněným souhrnným přehledem změn,“ dodává týdeník Profit.

ebf - tip - debata

Na konci listopadu se pak úřadující ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) se svým předchůdcem Zdeňkem Škromachem (ČSSD) dohodli, že změny systému nemocenské o rok odloží. Senát pak příslušnou novelu vrátil sněmovně, která o ní zatím definitivně nerozhodla. S největší pravděpodobností tak v příštím roce nakonec k žádné změně nedojde, nový systém přijde až od 1. ledna 2008. O této možné změně se zatím zájemci na webu ČSSZ nedočtou.

„Česká správa sociálního zabezpečení se samozřejmě připravovala na nový zákon - realizovali jsme řadu školení, připravovali jsme novou programovou podporu, nové tiskopisy, informační materiály pro veřejnost. Proto jsou na našem webu detailní informace k novému právním předpisu.  Bude-li odklad definitivně schválen, budeme moci změnit web – ale zatím je vše ještě v legislativním procesu,“ vysvětlila tisková mluvčí ČSSZ Štěpánka Filipová.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).