Menu Zavřít

Wellness požitky v domácím provedení – 2. část

15. 4. 2011
Autor: profit

Kdo se nespokojí s již tradičními formami domácího wellness, jako jsou sauny a vířivky, které patří k obvyklejší výbavě domu či bytu, může se poohlédnout po něčem méně obvyklém. Co takhle domácí solná jeskyně či solárium?

Foto: Profimedia.cz

Pobyt v solné jeskyni zahání zdravotní potíže, jako jsou astma či ekzém, ale působí i proti depresím, úzkosti a hněvu. Vaši vlastní prosolenou „odpočívárnu“ vám dnes v Česku na míru vybuduje zhruba desítka firem. Minimální prostor, který k tomu potřebujete, je 3 x 3 metry na šířku a 2,5 metru na výšku. Průměrná velikost domácích solných jeskyní se podle výrobců pohybuje kolem 12 metrů čtverečních, za něž klient zaplatí 200 až 650 tisíc korun v závislosti na komponentech použitých při výstavbě. Následný provoz už není příliš finančně náročný. „Z důvodu zanesení je potřeba po čase vyměnit sůl na podlaze, což vyjde zhruba na pět tisíc korun. U privátní sféry je ale výměna nutná tak jednou za šest let,“ přibližuje Martin Kořínek ze společnosti Sun & Salt. Soli do soukromých jeskyní dováží tato společnost z různých koutů světa, například z Mrtvého moře, Himalájí, Polských dolů, Černého moře, Chorvatska a Pákistánu. „Strop je osvětlován desítkami diod, které jsou schopné generovat několik tisíc barevných odstínů a tím využívat světlo k terapii,“ říká Kořínek. Jeskyně je podle něho možné kvalitně ozvučit a využívat tak při relaxaci pozitivní účinky hudby.

Solárko v obýváku

Přímo doma je možné se také opalovat pod nejrůznějšími typy solárií. Jejich nejskromnější verzí jsou „obličejová“ solária. Jsou přenosná a jejich cena se pohybuje od dvou do tří tisíc korun. Tyto přístroje září díky čtyřem až osmi solárním trubicím a jejich pomocí je možné postupně opalovat různé části těla. Na stojan či strop se pak věší takzvaná nebesa. Mívají osm až dvanáct trubic a jejich ceny se pohybují od 15 do 30 tisíc korun.

Opravdu kvalitní slunění doma umožňují oboustranná solária, která známe z kosmetických salonů. Tato zařízení mívají 20 až 30 trubic s tím, že do 25 trubic k jejich provozu stačí obyčejná elektrická zásuvka. „Oboustranná solária už vyžadují větší prostor, zhruba 1,5krát 2,2 metru. Jejich cena se pohybuje od 60 do 200 tisíc korun,“ říká Jan Srb, majitel společnosti Scansolar. Běžná údržba domácích solárií obnáší stírání prachu a občasnou dezinfekci.

Nezapomínejte na pohyb

WT100

Mají-li být wellness procedury opravdu účinné, je třeba je kombinovat s dostatkem pohybu. Za tím je samozřejmě možné vyrazit ven či do fitness centra, ale i doma si můžete na relativně malém prostoru vybudovat tělocvičnu, která vám umožní procvičit celé tělo. „K tomuto účelu postačí prostor 2 x 2 metry. Optimální je vzdušná místnost s výhledem do zeleně nebo propojená s venkovní terasou,“ říká Markéta Kuncová, cvičitelka a manažerka společnosti Posture. Pro cvičení je podle ní nejvhodnější dobře omyvatelný povrch bez alergenů, tedy parkety, laminát či lino. Prostor by měl umožňovat zavěšení dostatečně velkého zrcadla pro kontrolu pohybů.

Co se týče vybavení domácí tělocvičny, není podle Kuncové nutné pořizovat drahé posilovací stroje, steppery či běžecké pásy. „Podle nejnovějších výzkumů je nejefektivnější takzvaný funkční trénink, který trénuje tělo tak, aby zapojovalo co největší množství svalových skupin najednou při komplexním pohybu,“ přibližuje cvičitelka s tím, že při takovém cvičení se využívá vlastní hmotnosti a používají se jednoduché cvičební pomůcky, jako jsou míče, balanční podložky, gumy a flexi-tyče. „Pomůcky pro funkční trénink pořídíte již od 2 500 korun,“ říká Kuncová. O náčiní, stejně jako efektivních způsobech cvičení, je podle ní dobré se na začátku poradit s osobním trenérem či fyzioterapeutem.

  • Našli jste v článku chybu?