Menu Zavřít

Wi-fi jako bezpečnostní systém? Bezdrátová síť prý dokáže odhalit zbraně a bomby

16. 8. 2018
Autor: Profimedia.cz

Bezdrátová internetová síť wi-fi prý dokáže detekovat zbraně a bomby. Vyplývá to ze studie americké univerzity Rutgers. Podle autorů, kteří testovali patnáct druhů předmětů v šesti různých zavazadlech, se úspěšnost odhalení pohybovala nejméně kolem 95 procent.

Podle autorů studie signál z běžné wi-fi dokáže proniknout například batohem a odhadnout rozměry kovových předmětů či objem kapaliny. Ke spuštění systému je potřeba zařízení se dvěma nebo třemi anténami.

Své zjištění testovali na různých typech zavazadel a byli úspěšní. Podařilo se jim odhalit 99 procent potenciálně nebezpečných předmětů. U kapalin pak měli úspěšnost 95 procent, u kovů dokonce 98 procent. Pokud byly zkoumané předměty v batohu něčím obalené, klesla úspěšnost odhalení na 90 procent.


Přečtěte si: Bezpečnostní cvičení na pracovišti mohou způsobit více škody než užitku, varuje expert

 Bezpečnostní cvičení, ilustrační foto


Pokud by se prokázala užitečnost systému, mohlo by dojít k jeho integraci do současných bezdrátových sítí. Vznikla by tak levná varianta bezpečnostních opatření na veřejných prostranstvích, například na letištích, sportovních stadionech či ve školách.

„Na velkých veřejných místech je těžké vybudovat nákladnou infrastrukturu pro prohlídky, jaké mají třeba na letištích,“ říká Yingying Chenová, jedna z autorek studie. „Vždy je potřeba lidská síla ke kontrole batohů. Chtěli jsme vyvinout doplňkovou metodu, která by ji mohla omezit. Naše zjištění může mít velký dopad na ochranu veřejnosti před nebezpečnými předměty. V současnosti je to stále víc potřeba,“ dodává.

MMF24

Autoři studie chtějí systém odhalování zbraní a výbušnin pomocí wi-fi ještě zdokonalit. V současné době pracují na tom, aby byl schopen rozeznat nejen rozměry předmětů, ale i jejich tvar.

Dále čtěte:

Počet teroristických útoků v EU loni vzrostl téměř o polovinu

Vládní plán na zvýšení bezpečnosti Letiště Praha byl dokončen. Stál 123 milionů

Konec front na letištích? Odbavování zrychlí počítačová tomografie

Američané si legálně zbraně nevytisknou. Soud zakázal distribuci souborů


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).