Menu Zavřít

Wikov Wind sází na výrobu větrníků

15. 7. 2009
Autor: Euro.cz

Královéhradecká společnost Wikov Wind ze skupiny Wikov Industry by chtěla příští rok zahájit sériovou výrobu větrných elektráren. Počítá přitom zejména s jejich vývozem. Zatímco ve světě větrný byznys roste, v Česku mu brání byrokratické překážky.

Autor: Martin Siebert

Společnost předpokládá, že ve druhé polovině roku 2010 by odběratelům ve světě dodala deset až 20 větrníků. V roce 2011 by pak výrobu chtěla znásobit na 50 až 70 kusů, řekl generální ředitel skupiny Wikov Industry Antonín Růžička.

Wikov Wind se zatím zcela věnovala vývoji, výrobě a vyladění čtyř větrných elektráren vlastní koncepce. Nové objednávky by firmě měly pomoci získat právě první referenční stroje, které podnik nyní dokončuje. Dvě elektrárny z Wikovu mají vyrábět elektřinu v Janově na Svitavsku a jedna ve Francii.

Přes světovou hospodářskou krizi pokládá Wikov větrnou energii za perspektivní obor. „Po částečném poklesu opět rostou USA, boom zažívají Indie a Čína, která by se měla brzy stát lídrem nárůstu investic do větrné energetiky. Wikov je na těchto trzích aktivní,“ uvedl Růžička.

KL24

Připomněl nedávno uzavřený kontrakt na dodávky převodovek pro větrné elektrárny do Číny za 440 milionů korun. Převodovky letos vyrábí firma Wikov MGI z Hronova na Náchodsku, která je dalším členem skupiny Wikov. Zatím hronovská firma počítá, že letos vyrobí celkem 57 převodovek pro větrníky za více než půl miliardy korun. Zakázky v řádu stovek milionů korun již firma má pro příští rok. O dalších dodávkách do USA, Kanady a Indie jedná.

Trh s větrníky v samotné České republice Růžička označil za specifický tím, že k finančním vlivům se přidávají obrovské problémy se schvalovacími procesy. V ČR proto Wikov počítá pouze s menšími projekty. „Zatímco v ČR je kvůli administrativním překážkám problém s nedostatkem lokalit, jinde ve světě větrný byznys roste,“ uvedl Růžička.

  • Našli jste v článku chybu?