Menu Zavřít

Xaverův přítel na Hradě: Vít Novák, „píárista“ s důležitými kontakty

14. 10. 2019
Autor: reprofoto Česká televize

Společnost XTV provozující stejnojmennou internetovou televizi s moderátorem Lubošem Xaverem Veselým získala z veřejných peněz dvě zakázky. Pokaždé u toho byl Vít Novák, bývalý tiskový mluvčí Prahy 10 a současný pracovník tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky.

Vedle zakázky na natáčení rozhovorů či videospotů na Pražském hradě, o níž týdeník Euro informoval minulý týden, získala společnost XTV před dvěma lety také zakázku na „výrobu audiovizuálního obsahu” od Městské části Praha 10 v hodnotě přibližně 328 tisíc korun. Za každý několikaminutový spot zaplatila radnice Prahy 10 společnosti XTV z veřejných peněz více než 10 tisíc korun. Z registru smluv přitom není možné zjistit, kdo tuto smlouvu za XTV podepsal. Jméno je začerněné.

Sledujete internetovou televizi XTV?

Tato smlouva byla uzavřena právě v době, kdy byl nynější tiskový mluvčí Kanceláře prezidenta republiky Vít Novák mluvčím radnice Prahy 10. Tam si ho v roce 2015 přivedla bývalá starostka této městské části, místopředsedkyně hnutí ANO a někdejší rozvědčice komunistické Státní bezpečnosti Radmila Kleslová. Novák na radnici působil i po jejím odchodu, kdy se starostou městské části stal Vladimír Novák z ČSSD.

Vít Novák se velmi dobře zná s moderátorem XTV Xaverem Veselým už od svých čtrnácti let, kdy na Frekvenci 1 (domovské rozhlasové stanici Veselého) moderoval například rozhovor s Karlem Gottem. Veselý tehdy patřil mezi Novákovy moderátorské vzory. Novák zase před třemi lety Veselého „inspiroval” při psaní bakalářské práce. Univerzita Jana Amose Komenského tehdy označila Veselého práci za plagiát.

Novák se po svém působení na radnici Prahy 10 dostal do prezidentské kanceláře vedené Vratislavem Mynářem, a to bez výběrového řízení. Je podřízeným Jiřího Ovčáčka. O smlouvě Hradu s XTV ví, ale nechtěl se k ní vyjádřit.


Čtěte také:

Xaver Veselý: V XTV jsem páté kolo u vozu, placené rozhovory na Hradě točit nebudu

„Nezávislá” XTV Xavera Veselého: Hrad jí platí 24 tisíc za rozhovor

 Luboš Xaver Veselý


„V souvislosti se smlouvou Správy Pražského hradu se společností XTV se prosím obraťte na Správu Pražského hradu. Já vám nebudu říkat, co jsem řešil s kým,“ uvedl Novák. Po dotazu na jeho známost s Lubošem Xaverem Veselým odmítl reagovat, začal vyhrožovat právními kroky a zavěsil telefon. „Pokládáte mi osobní dotazy, které jsou mi nepříjemné,“ řekl.

Ani Xaver Veselý nechtěl příliš komentovat fakt, že společnost XTV získala dvě veřejné zakázky a vždy u toho byl jeho přítel Vít Novák. „Není to moje starost,“ uvedl moderátor XTV a Českého rozhlasu, který nedávno ohlásil kandidaturu do Rady České televize.

V době, kdy Xaverův přítel Vít Novák působil v Praze 10 coby tiskový mluvčí, se radnice proslavila podezřelou zakázkou na monitoring sociálních sítí. Ten obstarala externí agentura Nova-Art. V Praze 10 získala půlroční smlouvu celkem za 252 tisíc korun.

Monitoring se zaměřoval na opoziční politiky a na jejich rodiny včetně snímků dětí zastupitelů na dovolených. Opozice proto monitoring nazývala „systematickým sledováním“. Ve společnosti Nova-Art, která služby prováděla, přitom v minulosti Novák absolvoval stáž a jeho tehdejší mediální agentura PromoSharks dokonce pro firmu Nova-Art přímo pracovala.

Přečtěte si esej: S prezidentem napřímo

 Václav Klaus a Miloš Zeman

Čtěte také:

Poslanci odmítli žalobu na Zemana. Podle vládní koalice, SPD a komunistů byla nedůvodná

Zeman v ráži. Před velvyslanci kritizoval „žvanění o lidských právech“, mluvil o konci ekonomického mejdanu

CIF24

Na Hradě se každý zblázní: Českým prezidentům překáží ústava

Komentář: Zeman je zpět v ČSSD

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).