Menu Zavřít

YES sekuritizaci

10. 10. 2003
Autor: Euro.cz

Home Credit

PRAHA (tos) – Splátková společnost Home Credit sekuritizovala své pohledávky z kreditních karet YES. Transakce je historicky první sekuritizací kreditních karet ve střední a východní Evropě.
Na vyspělých trzích, především v USA a Velké Británii, je sekuritizace standardním způsobem získávání zdrojů na financování úvěrů z kreditních karet, spotřebitelských úvěrů a leasingových smluv. Poradenství transakce realizované investiční bankou Credit Suisse First Boston prováděla advokátní kancelář Clifford Chance. Mezi hlavní argumenty, které vedly Home Credit k využití nové formy financování, patří schopnost získat hotovost pro rozvoj obchodu za relativně nižších nákladů, diverzifikace původu financování, možnost lepšího hodnocení pro emitované cenné papíry, než by byl rating společnosti samé, a pozitivní vliv požadavků mezinárodních finančních trhů na řízení společnosti. „Úspěšně provedená sekuritizace pohledávek potvrzuje vysokou kredibilitu naší společnosti a důvěru, kterou máme u zahraničních investorů, “ komentoval transakci předseda představenstva Home Creditu Pavel Plachký.
Při sekuritizaci pohledávek nakupují investoři dlužné cenné papíry, které jsou zajištěné peněžními toky ze splátek úvěrů. Úvěry samotné zůstávají nadále ve správě majitele pohledávek, v tomto případě Home Creditu. Další financování v rámci tohoto programu se očekává v roce 2004 prostřednictvím emise veřejně obchodovatelných cenných papírů.

  • Našli jste v článku chybu?