Menu Zavřít

Z BERLÍNA DO CHOTÍNA

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Ohrožení Becherovky

Letité spory Karlovarské Becherovky o právo na výrobu likéru mají již charakter skutečné války. Když se firmě konečně podařilo zažehnat nebezpečí ze Západu, zaútočil nepřítel z Východu a vypadá to, že vzdát se nehodlá.

Generální ředitel likérky Alan Walden-Jones věří, že po ukončení sporů s německo-švýcarským Underbergem už firmě nic nebrání ve slibovaném růstu výroby a prodeje. „Becherovka má před sebou velmi dobrou budoucnost, zejména v České republice a na Slovensku, ale stejně tak třeba v Polsku či Rusku, zemích, kde je zvykem konzumovat alkohol. Tedy již bezproblémová budoucnost?

Dohoda o ukončení výroby „německé verze becherovky v Berlíně je zcela jistě velkým úspěchem vlastníků karlovarského podniku. Otevírá cestu na západoevropské trhy, z nichž mnohé byly řadu let pro karlovarské lihovarníky tabu. Ovšem sám ře ditel Walden-Jones připouští, že šance expandovat v Evropské unii jsou omezené a zdaleka se nemohou vyrovnat možnostem růstu ve východní Evropě. Ani tam však firmu určitě nečekají okamžité úspěchy. Z krátkodobého hlediska je pro Becherovku zcela zásadní, aby nepřišla o slovenský trh, kam vyváží největší množství - plnou desetinu své produkce. Jinak by totiž její majitelé mohli mít značné problémy s plněním závazků vůči Fondu národního majetku (letos by tak měli zvýšit výrobu o 47 procent a export na téměř dvojnásobek loňského stavu). Pokles či stagnace nepřichází v úvahu.

Na Slovensku však letos začal naplňovat své sny o zahájení vlastní výroby svérázný domažlický podnikatel Zdeněk Hoffmann. Údajně vlastní právo na výrobu originální becherovky (zděděné prý po svém dědovi Josefu Hoffmannovi, jemuž je měl darovat v roce 1939 Alfred Becher), které pronajal firmě Simpex Plus z Chotína u Komárna. Není věcí médií, ale orgánů činných v trestním řízení a grafologů, aby posoudili, zda darovací smlouva, kterou se Hoffmann ohání, je pravá či padělek. Je ale téměř jisté, že Hoffmann & spol. udělají maximum pro to, aby se jim čas, energie a zejména peníze, které do rozjezdu konkurenční výroby investovali, se ziskem vrátily. První část justičního souboje Karlovy Vary versus Chotín skončila remízou. Soud v Nitře nejdříve zamítl návrh na předběžné opatření, jímž společnost Jan Becher-Karlovarská Becherovka žádala ukončení výroby a prodeje kvůli podezření z neka lé soutěže. S druhým návrhem Češi uspěli - nitranský soud předběžně nařídil Simpexu zastavení výroby a prodeje pro podezření ze zneužití ochranných známek. Simpex se však vzdát nemíní. „Rozhodnutí respektujeme a v tuto chvíli ani nevyrábím e, ani neprodáváme. Nařízení se naštěstí nevztahuje na našeho distributora a ten má zatím dostatečné zásoby k uspokojení zákazníků. Již za několik dní by měl začít skutečný soud a tam se pravda ukáže, řekl týdeníku EURO jednatel Simpexu Štefan Šipčiak.

Šéf slovenské firmy je přesvědčen, že velmi rychlá dohoda mezi Underbergem a Becherovkou s jejich kauzou úzce souvisí. „Majitel firmy Emil Underberg měl od nás veškeré podklady o našem případě a dokázal si jistě spočítat, že je třeba ihned prodat. Za pár měsíců by jeho dceřiná firma Johann Becher mohla mít nulovou hodnotu, protože veškerá výrobní a obchodní práva budou naše. Vedení Karlovarské Becherovky takové tvrzení považuje za nehoráznost. „Se Slovenskem a panem Hoffm annem naše dohoda s Underbergem nemá absolutně nic společného, říká Zdeněk Bakala z Patria Finance, který je členem dozorčí rady Becherovky. Šipčiakovu interpretaci odmítají i lidé blízcí rodinné firmě Underberg. Právní zástupce Filip Sternberg byl prý sice také poměrně překvapen rychlostí dohody, ale podle něj to souviselo spíše se snahou vlastníků Becherovky splnit sliby, které dali če skému státu: „Pan Underberg určitě nejednal pod nátlakem. S kupní cenou, kterou dostal za firmu Johann Becher, byl velmi spokojen.

MMF24

Důležitou otázkou je, zda chystaný nákup firmy Johann Becher karlovarskou likérkou (investici musí schválit valná hromada a hlavně největší akcionář, FNM) nezatíží českého výrobce natolik, že ani nebude moci využít nově otevřených trhů. Ředitel Ala n Walden-Jones v tom problém nevidí. „Investice neohrozí ani obchodní, ani dividendovou politiku. Becherovka si sice bude muset vzít půjčku, ale ta nebude mít na finanční zdraví podniku žádný vliv. Bude to, jako bychom sponzorovali o polovinu h okejového mužstva více, naznačuje výši zátěže. Půjčka má být za pět až sedm let splacena.

Z pochopitelných důvodů nikdo z účastníků česko-německé obchodní transakce nechce sdělit, kolik přesně Karlovarští budou muset za německou Johann Becher OHG zaplatit. Připouštějí, že skutečně jde řádově o několik set milionů korun. Ty budou fi rmě určitě chybět, na druhé straně však likérka velmi ušetří za soudní spory (ročně desítky milionů korun) a vzrostou i její výnosy. Nebylo by tedy výhodnější domluvit se i se Zdeňkem Hoffmannem na mimosoudním vyrovnání než riskovat, že sl ovenské soudy rozhodnou v neprospěch české firmy a ta ztratí klíčové odbytiště? Na to má ředitel Walden-Jones jedinou odpověď: „Platit nebudeme my, ale Hoffmann. Za všechno, co nám způsobil!

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).