Menu Zavřít

Z bombardovaného Halabu mohou odejít civilisté. Asad otevřel humanitární koridor

21. 10. 2016
Autor: Profimedia.cz

Syrská vláda otevřela humanitární koridor, kterým mohou povstalci a civilisté opouštět obléhané oblasti na východě města Halab. Hodně místních obyvatel ale podle agentury AP odejít nechce, protože neexistují žádné záruky, že evakuovaní nebudou zadrženi vládními silami. Moskva již oznámila, že islamisté z radikální organizace Fronta dobytí Sýrie, dříve známé jako An-Nusra, odmítají město opustit. V oblasti dnes platí humanitární příměří.

Televizní stanice Majádín vysílala přímý přenos z klíčové silnice Castello. Na záběrech byly vidět buldozery, které komunikaci zpřístupnily, a následně autobusy a sanitky připravené pro evakuované. Přestávku v bojích v Halabu oznámilo Rusko. Cílem je umožnit evakuaci civilistů a bojovníků, včetně těch zraněných. Rebelové nabídku odmítli.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že hrozí, že radikály z někdejší fronty An-Nusra se může Západ pokusit využít k sesazení syrského prezidenta Bašára Asada.

O humanitární pauze informovala již ve čtvrtek OSN. Podle ní Moskva souhlasila s tím, že v oblasti bude panovat příměří od čtvrtka po čtyři nadcházející dny vždy 11 hodin denně. Ruský prezident Vladimir Putin ale následně hovořil jen o prodloužení klidu zbraní na 24 hodin, což znamená do dnešního večera či noci. Podle Lavrova chce v dočasném pozastavení bombardování města pokračovat, pokud se útoku zdrží i povstalci.

Boje o Halab byly obnoveny v září po přerušení předchozího příměří a podle ochránců lidských práv si vyžádaly stovky mrtvých. Dohodě o ukončení bojů brání kromě jiného neshody mezi Ruskem a USA, které podporují opačné strany konfliktu a neshodují se v otázce oprávněné opozice a teroristů.


O válce v Sýrii čtěte více:

Rusko a Sýrie přerušily nálety na Halab. Kvůli civilistům

ebf - tip - debata

Rusko chce zřídit v Sýrii trvalou námořní základnu

Koalice vedená z USA zabila šest civilistů, tvrdí Rusko


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).