Menu Zavřít

Z cukrovaru do Zátoky sviní

14. 1. 2019
Autor: Euro.cz

José Fernández ochránil Castrovu revoluci před CIA „Máš pravdu. Já napíšu knížku o pohoří Sierra Maestra, ty půjdeš pracovat do cukrovaru a na nějakou revoluci se můžeme vykašlat" křikl na něj Fidel Castro přesně před 60 lety - 12. ledna 1959. Bylo to jen necelé dva týdny poté, co dosavadní vůdce Fulgencio Batista utekl z Kuby. A důstojníka Josého Ramóna Fernándeze (4. 11. 1923 - 6. 1. 2019) po třech letech propustili z vězení, aby si jej ihned předvolal Castro.

Po nadějném vojevůdci chtěl, aby zformoval zhruba stovku důstojníků a úředníků, které Batistův režim držel ve vězení, a vytvořil novou akademii pro mladé kadety. Jenže Fernández měl jiné plány.

Získal lukrativní místo v cukrovaru s platem 1100 pesos, který mu Castro nemohl dát. „Fidel uměl být velmi přesvědčivý. Přemýšlel jsem asi pět vteřin a o dvě hodiny později už jsem byl ve vojenské škole“ vzpomínal Fernández před osmnácti lety v rozhovoru pro agenturu AP.

Protože jeho rodiče pocházeli ze Španělska, získal přezdívku El Gallego („ten z Galicie“). Narodil se v Santiagu na severu Kuby, ještě než se zaměřil na vojenskou kariéru, vystudoval společenské vědy. Po absolvování akademie zamířil na dělostřeleckou školu ve Fort Sill v americké Oklahomě. V polovině 50. let se spolu s několika dalšími mladými důstojníky zapojil do hnutí požadujícího konec korupce bující během Batistova režimu.

V roce 1956 byl proto zatčen a internován na Borovicovém ostrově (od roku 1978 nese jméno ostrov Mládeže) vzdáleném 65 kilometrů od kubánského pobřeží.

A že nenastoupil do cukrovaru, Castro nejvíc ocenil v polovině dubna 1961, když nervózně telefonoval Fernándezovi: „Nepřátelské jednotky vkročily do Zátoky sviní!“ Washington tehdy s nelibostí sledoval námluvy mezi Kubou a Sovětským svazem, a proto pověřil CIA, aby vycvičila 1500 kubánských exulantů, kteří po invazi do země odstaví Castra od moci. V sobotu 15. dubna 1961 nejdřív osm bombardérů B-26 zaútočilo na letiště, další noc se pak pět pěchotních a jeden výsadkový prapor dostaly na Kubu v oblasti Zátoky sviní. Avšak akce velmi rychle ztroskotala. I proto, že prezident John F. Kennedy odmítl schválit leteckou podporu.

José Fernández sestavil jednotku o síle 1900 mužů a 19. dubna hlásil Castrovi vítězství. Invazní síly obklíčil, po veřejných výsleších většina skončila v kubánských věznicích.

Brigádní generál Fernández se pak stal náměstkem ministra obrany, od roku 1997 šéfoval národnímu olympijskému výboru. Státní média, která před několika dny informovala o smrti 95letého muže, příčinu ani místo úmrtí neuvedla.

Fernández sestavil jednotku o síle 1900 mužů. Invazní síly obklíčil, po veřejných výsleších většina skončila v kubánských věznicích.

EBF24

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).