Menu Zavřít

Z Irska do Písku

19. 5. 2004
Autor: Euro.cz

Schneider Electric je na jihu Čech spokojen

Společnost Schneider Electric, francouzský výrobce zařízení pro přenos a rozvod elektrické energie, v posledních šesti letech investovala v Česku více než 600 milionů korun. Letos přesunula výrobu součástek značky Telemecanique z irského Celbridge do Písku, čímž na jihu Čech vytvořila téměř 300 nových pracovních míst. Telemecanique tak postupně nahradí původní sortiment vyráběný pod značkou Elektropřístroj Písek. O investiční atraktivnosti Česka, elektrotechnickém průmyslu, ale také o americké politice, hovořil s týdeníkem EURO generální ředitel Schneider Electric CZ, Američan Ted W. Campbell.

EURO: Rozhodli jste se pro rozšíření výroby v Písku. Přitom se vyskytují diskuse o ztrátě přitažlivosti Česka pro investory. Příkladem může být rozhodnutí korejské automobilky Huyndai umístit závod na Slovensku…
CAMPBELL: Musíte si uvědomit rozdíl mezi rozšířením již fungujících kapacit a novou investicí. V oblasti projektů na zelené louce Slovensko nedávno získalo velké investory. Na druhé straně Česko potvrdilo svoji pozici investorsky zajímavé destinace příchodem tandemu Toyota–Peugot a rozhodnutím DHL vybudovat centrálu na zpracování dat v Praze. Důvodem pro naše rozhodnutí přenést výrobu z Irska do Písku byly výsledky jihočeského závodu. Především vysoká míra bezpečnosti práce, dobrá kvalita tamní produkce a služeb poskytovaných celému koncernu Schneider Electric, a zejména kvalifikovaná pracovní síla.

EURO: Dosavadní písecká značka Elektropřístroj Písek brzy zmizí z trhu. Znamená to, že nepodporujete lokální značky?
CAMPBELL: Schneider Electric má tři hlavní celosvětové značky - Telemecanique, Merlin Gerlin a Square D, celkově naše celosvětové portfolio obsahuje asi 80 značek. Pro některá teritoria, například pro Čínu, jsme vytvořili novou značku. Lze tedy říci, že používáme multibranding – směs místních, regionálních a globálních značek. Jejich užití záleží na poptávce zákazníků a na jejich emocích. V tom má Schneider Electric jinou politiku než ABB nebo Siemens, které používají celosvětově jednu značku.

EURO: Proč tedy přestáváte používat značku Elektropřístroj Písek, která byla dobře zavedená v Česku i na Slovensku?
CAMPBELL: Pod značkou Elektropřístroj Písek se vyrábí relativně omezené množství výrobků - především stykače, spínače a tlačítkové ovládače. Bohužel tento sortiment je příliš úzký - je obtížné prodávat část našich produktů pod touto značkou a zbytek sortimentu pod jinou. Na druhé straně například v Maďarsku držíme lokální značku. Rozdíl spočívá v tom, že maďarská továrna vyrábí daleko širší sortiment a značka má na místním trhu silnější pozici.

EURO: Česko se stalo oblíbeným cílem společností podnikajících v elektrotechnickém průmyslu. Závody v něm má kromě Schneider Electric i švédský ABB a německý Siemens. Proč?
CAMPBELL: Důvody jsou dva. Z obchodního hlediska je Česká republika přitažlivá svým rychle se rozvíjejícím domácím trhem elektrotechnické produkce. Jak Schneider Electric, tak i naši konkurenti se chtějí podílet na tomto růstu. Z výrobního pohledu Česko nabízí vyvážený poměr mezi kvalitou a cenou pracovní síly, dostupností výrobních vstupů dodávkami surovin …

EURO: Mluvíte o cenně pracovní síly, jak velkou roli sehrál tento aspekt při umísťování investice Schneider Electric v Česku?
CAMPBELL: Není to jediný faktor. Nejde o rozhodnutí na jeden rok – horizont je minimálně pět až deset let. K tomu pouze nízké náklady na pracovní sílu nestačí, ty jsou samozřejmě například v Rumunsku nebo v Kazachstánu nižší.

EURO: Světovým veřejným míněním nedávno otřásly fotografie iráckých zajatců mučených americkými vojáky. Jak vy, jako Američan, vnímáte tento skandál?
CAMPBELL: Je to naprosto nepřijatelné, neuvěřitelné a trapné. Nic nemůže ospravedlnit takové chování. Věřím, že tento názor sdílí všichni Američané. Kterýkoliv americký občan, který to vidí jinak, dle mého názoru není Američanem. Zmíněné akty mučení totiž naprosto nekorespondují s hodnotami, ve které v USA věříme. Nyní je třeba velmi rychle potrestat viníky, jen tak můžeme vrátit naší zemi kredibilitu.

KL24

EURO: Když mluvíme o Iráku, jak hodnotíte dosavadní působení George Bushe a jeho šance na znovuzvolení prezidentem?
CAMPBELL: Myslím, že Bush odvádí dobrou prácí, zvláště vezmeme-li v úvahu, že se prezidentem stal v nesmírně obtížném období. Vím, že jej řada lidí kritizuje, nikdo z nich ale nemusí dělat tak nesnadná rozhodnutí jako on. A přesně o tom schopnost vedení je – odvážit se tam, kde nikdo předtím nebyl.
Pokud jde o šance na opětovné zvolení, myslím, že John Kerry to bude mít těžké. Přesto, dokáže-li přesvědčit nerozhodnuté voliče, může uspět. Na druhé straně má Bush prokazatelnou zkušenost s řízením země. Osobně tipuji velmi těsný výsledek podobně jako v roce 2000.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).