Menu Zavřít

Z KOUŘE POVSTAL OBR

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

T a b á k o v ý     p r ů m y s l

Zpod tabákové clony jednacího stolu, u kterého se sešli zástupci společnosti British American Tobacco (BAT) a Rothmans International, vyšel gigantický výrobce cigaret, který ovládne šestnáct procent světového trhu s cigaretami. Ohrozí tím vedení amerického výrobce tabáku Philip Morris, který je s osmnácti procenty o krůček dále.

British American Tobacco, britsko-americká tabáková společnost, se tlačí do čelných pozic trhu. V pondělí překvapivě oznámila své zásnuby se švýcarskou Rothmans International. K svatbě plánované na první polovinu roku chybí „jen souhlas akcionářů a protimonopolních úřadů. Po fúzi, jejíž hodnota se odhaduje na 21,45 miliardy USD, by vznikl kolos s roční produkcí přes 900 miliard cigaret a se společným jménem British American Tobacco. Nová společnost bude mít v případě úspěchu fúze 70 tisíc zaměstnanců, obrat 44 miliard USD ročně při kapitalizaci zhruba 24 miliard USD.

Na zprávu reagovaly akcie BAT patnáctiprocentním skokem na 6,21 libry. Podle analytiků mohou po této zvěsti následovat další podobného ražení, což vyvolalo růst cen akcií i u rivalů Gallaher a Imperial Tobacco.

„Fúze představuje velký krok směrem k cíli stát se v tabákovém průmyslu společností číslo jedna, prohlásil prezident společnosti BAT Martin Broughton. Fúze tudíž nemá ryze obranný charakter před konsolidací sektoru, ale získává i útočný nádech. Cíl má BAT na dosah ruky. Ve srovnání podílu na trhu mezi nestátními společnostmi zatím vede zmíněná americká skupina Philip Morris, avšak bez započtení státní Chinese National Tobacco, která sektoru dominuje ze třetiny, ale operuje pouze na domácím poli. Světovému trhu tak začne po fúzi vládnout duopol - BAT a Philip Morris.

Konkurence není nablízku, žádná z tabákových firem na dalších místech nedosahuje ani z poloviny velikosti vznikající skupiny.

Vývoj ceny akcií BAT na londýnské burze (v GBP)

Pramen: Bloomberg

Raději budu hrát golf

Další velké překvapení přinesla jihoafrická rodina Rupertů, která založila a kontroluje Rothmans prostřednictvím svých skupin Richemont a Rembrandt. Oznámila totiž, že Rothmans prodává a v nové skupině bude mít 35procentní podíl, ale zůstane pasivním akcionářem s 25procentním hlasem. Přitom Johann Rupert vloni prohlásil: „Raději budu hrát golf než pracovat pro někoho jiného. Proč tedy prodává? „Buď patříte mezi restrukturalizované, nebo sám restrukturalizujete. Samozřejmě si nemyslíme, že by náš Rothmans nebyl životaschopný… V průběhu dalších pěti či šesti let však může sektor prodělat konsolidaci a my už bychom nemuseli být jeho součástí, vysvětlil prodej Rupert.

Philip Morris má Východ

Ve střední a východní Evropě vede Philip Morris se 179 miliardami cigaret podle předloňských dat, zatímco BAT a Rothmans celkem prodaly 79 miliard kusů a RJ Reynolds 45 miliard. „Na český trh by fúze neměla mít žádný vliv, míní mluvčí Tabáku Kutná Hora Pavel Zuna. V ČR ovládá mateřský koncern Tabáku - Philip Morris - 80,9 procenta trhu a německá tabáková společnost Reemtsma jedenáct procent. O zbývajících osm procent se pak dělí BAT, Rothmans a další, uvedl pro EURO.

ebf - tip - debata

Podle analytiků je načasování fúze BAT a Rothmans vynikající, i když tabákový trh čeká v budoucnu objemová stagnace. Růst na východních trzích vyrovná pokles tabákové spotřeby v západních zemích, soudí experti. Velký potenciál má přitom podle koncernu BAT Afrika.

Konkurenční Philip Morris zatím nevydal k fúzi žádné vyjádření. Jeho politika spočívá na silné cigaretové značce Marlboro, zatímco BAT vstupuje na regionální trhy s regionální strategií. Má jednu nebo dvě světové značky - State Express či Lucky Strike, ale jinak pracuje s lokálními druhy. „Vědí, že mají už příliš mnoho značek, podotkl k tomu analytik z investiční banky Merrill Lynch. Právě polyznačková strategie může být v budoucnu pro skupinu problémem. Nicméně, pokud se fúze zdaří, BAT sníží náklady, rozšíří svou základnu a posílí světovou pozici značek.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).